Pet kandidatov za petega guvernerja Banke Slovenije

Prijavili so se Marko Bošnjak, Milan M. Cvikl, Primož Dolenc, Mejra Festić in Benjamin Jošar.
Fotografija: Nekdo od prijavljene peterice bo sedel na izpraznjen guvernerski fotelj v Banki Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Nekdo od prijavljene peterice bo sedel na izpraznjen guvernerski fotelj v Banki Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik

Ljubljana – Na razpis predsednika države za prosto delovno mesto guvernerja Banke Slovenije (BS) se je prijavilo pet možnih kandidatov, in sicer dva sedanja viceguvernerja BS, Marko Bošnjak in Primož Dolenc, nekdanja viceguvernerka Mejra Festić, Milan M. Cvikl iz sveta direktorjev Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) ter Benjamin Jošar, predsednik uprave družbe Triglav skladi.

Imenovanje novega guvernerja bo od zdaj potekalo po vnaprej določeni proceduri in časovnici, državni zbor pa naj bi glede na določene roke o njem odločal najpozneje v dveh mesecih. Predsednik republike Borut Pahor bo zdaj skupaj s svojimi svetovalci proučil prejete kandidature in predvidoma prvi teden septembra opravil posvete z vsemi poslanskimi skupinami v državnem zboru. Iz njegovega kabineta so sporočili, da se bo predsednik »potrudil za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim merilom«.

Marko Bošnjak FOTO: Aleš Beno
Marko Bošnjak FOTO: Aleš Beno


Za izvolitev potrebnih 46 glasov


Pahor bo parlamentu izbranega kandidata predlagal najpozneje v 30 dneh po izteku roka za zbiranje kandidatur, državni zbor pa bo o kandidatu glasoval najpozneje v tridesetih dneh po prejemu Pahorjevega predloga. Izbrani kandidat se bo – po posredovanju predloga kandidature v državni zbor – skladno z že utečeno Pahorjevo prakso, tudi javno predstavil. Glasovanje o guvernerju je sicer tajno, kandidat pa bo izvoljen, če bo zanj glasovala večina vseh poslancev. Potrebuje torej 46 glasov, kar se je v preteklosti pri nekaterih kandidatih za guvernerja in viceguvernerja že izkazalo za previsoko oviro.

Če bo za guvernerja izvoljen kateri od dvojice sedanjih viceguvernerjev, čaka Pahorja že to jesen nova kadrovska naloga, razpis prijav za izpraznjeno delovno mesto viceguvernerja in člana sveta BS.

Mejra Festić FOTO: Leon Vidic
Mejra Festić FOTO: Leon Vidic


Kdo so kandidati


Prvič do zdaj se za guvernerski položaj potegujeta dva delujoča viceguvernerja in člana sveta Banke Slovenije. Viceguverner Primož Dolenc, ki kandidira s podporo nekdanjega glavnega ekonomista Banke Slovenije Biswajita Banerjeeja in ekonomista Milana Vodopivca, zdaj kot namestnik guvernerja zastopa Banko Slovenije v svetu evropske centralne banke (ECB), a tam nima pravice do glasovanja, ki je povezana zgolj s funkcijo guvernerja. Po drugi strani pa viceguverner Marko Bošnjak zdaj kandidira s podporo Marka Košaka z ljubljanske ekonomske fakultete in direktorice blejske poslovne šole IEDC Danice Purg, ne gre pa prezreti, da je pred dvema letoma njegovo kandidaturo za viceguvernerja BS podprl tudi nekdanji guverner in sedanji Pahorjev gospodarski svetovalec France Arhar.

Milan Cvikl FOTO: Jože Suhadolnik
Milan Cvikl FOTO: Jože Suhadolnik


Zelo veliko podporo (na čelu s sedanjim predsednikom fiskalnega sveta Davorinom Kračunom, drugi podporniki so še Kaarlo Jännäri, Ludvik Toplak, Brane Bertoncelj ter Žan Jan Oplotnik) ima Mejra Festić, zdaj profesorica na ekonomsko-poslovni fakulteti univerze v Mariboru in svetnica univerze na Primorskem.

Najizkušenejši med prijavljenimi, nekdanji bančnik, politik in član Evropskega računskega sodišča Milan M. Cvikl pa kandidira s podporo zaslužnega profesorja in staroste slovenskih bančnih financ Ivana Ribnikarja.
Od prijavljene peterice je v javnosti najmanj znan Benjamin Jošar, ki se je po naših podatkih na razpis za guvernerja prijavil sam, brez drugih predlagateljev. Iz njegove javno dostopne biografije je razvidno, da si je v letih 1999–2008 bančne izkušnje pridobival v Abanki Vipi, nato pa je, po službovanju v več družbah iz skupine KD, leta 2012 presedlal v upravo Zavarovalnice Triglav, iz nje pa na čelo družbe Triglav skladi.

Primož Dolenc FOTO: Blaž Samec
Primož Dolenc FOTO: Blaž Samec


Peti guverner BS
 

Novi guverner centralne banke, ki lahko računa tudi na za naše razmere zelo ugledno mesečno bruto plačo v višini 12.500 evrov, bo sicer že peti po vrsti na čelu slovenske denarne oblasti. Banko Slovenije so do zdaj vodili France Arhar (dva mandata, v obdobju 1991–2001), Mitja Gaspari (2001–2007), Marko Kranjec (2007–2013) in Boštjan Jazbec, ki je letos po slabih petih letih predčasno končal mandat.

Guvernerja BS na predlog predsednika države imenuje državni zbor za obdobje šestih let, lahko je tudi ponovno imenovan. In kakšne so njegove pristojnosti? Skladno z zakonom vodi poslovanje in organizira delo ter zastopa Banko Slovenije, izvršuje odločitve sveta BS, lahko pa izdaja tudi posamezne in splošne akte, ki niso v pristojnosti sveta BS. Kot eden od 19 guvernerjev nacionalnih centralnih bank iz držav članic evroobmočja sodeluje in glasuje tudi na sejah sveta ECB v Frankfurtu, kjer se določa evrska denarna politika.

Preberite še:

Komentarji: