Peti dan padcev na svetovnih borzah

Izbruh koronavirusa v Italiji tudi danes pustoši po finančnih trgih. Začetek borznega dneva v Evropi je sicer nakazoval umiritev, nato pa so se padci poglobili.
Fotografija: Indeks evropskih delnic Stoxx 600 je danes zdrsnil za nekaj več kot odstotek. FOTO: Philip Fong/AFP
Odpri galerijo
Indeks evropskih delnic Stoxx 600 je danes zdrsnil za nekaj več kot odstotek. FOTO: Philip Fong/AFP

Če so finančni trgi ob izbruhi virusa na Kitajskem pričakovali hitro omejitev in neposredni vpliv predvsem na kitajsko gospodarstvo, pa je izbruh v Italiji pokazal, kako težko je v sodobnem svetu omejiti širitev. Borzni indeksi, ki so še sredi prejšnjega tedna dosegali rekorde, so zdaj večinoma že niže kot ob koncu lanskega leta.



Indeks evropskih delnic Stoxx 600 je danes zdrsnil za nekaj več kot odstotek, skupaj pa v štirih zaporednih dnevih upadanja izgublja okoli osem odstotkov. Podobne padce doživljajo tudi glavni indeksi evropskih borz. Tudi indeks Ljubljanske borze Sbitop sledi temu zdrsu.

V Ljubljani so se včeraj za skoraj za desetino pocenile delnice Luke Koper, ki v prihodnjih tednih pričakuje opazen upad pretovora zaradi manjše aktivnosti kitajskih pristanišč. Vendar pa so vlagatelji, kot kaže, ocenili, da je bil zdrs pretiran, tako da so delnice danes pridobile sedem odstotkov.
 

Ni še pravi čas za poceni nakupe


Toda analitiki, ki spremljajo svetovne trge, večinoma ocenjujejo, da še ni pravi čas za tako imenovane poceni nakupe, ko se kupujejo delnice v obdobju pretiranega strahu.

Padci so v območju, ki ga vlagatelji v običajnih razmerah opisujejo za unovčevanje dobičkov. Po oceni analitikov Saxo banke se vrednosti delnic še vedno višje, kot bi si vlagatelji želeli glede na letošnje projekcije (sestavljene v normalnih okoliščinah).

Po oceni analitikov trgi večinoma še ne vključujejo popravka zaradi pojava virusa. Ob tem je sicer treba opozoriti, da bodo večje države poskušale s spodbudami omejiti vpliv. Vse skupaj pa trenutno pomeni, da je težko oceniti, kakšen bo končni učinek izbruha virusa na svetovno gospodarstvo in življenje ljudi, zato je še kar nekaj časa pričakovati precejšnja nihanja tudi na finančnih trgih.

Preberite še:

Komentarji: