Pičli izkupiček državnega lastništva v Siju

Jeklarska družba letos ne bi delila dobička, podpis delničarskega sporazume menda blizu.
Fotografija: Foto Igor Zaplatil
Odpri galerijo
Foto Igor Zaplatil

Ljubljana – SDH je že nekaj časa nezadovoljen z odnosom ruskega lastnika Sija do države kot četrtinske lastnice, ki si prizadeva za sklenitev delniškega sporazuma, ki naj bi bil menda vendarle blizu. Dodatno slabo voljo je povzročil predlog za današnjo skupščino jeklarske skupine, saj družba predlaga, da celoten bilančni dobiček ostane nerazporejen, kar pomeni, da država ne more računati na dividende.

Uprava Sija, ki je v 72-odstotni lasti ruskega Dilona, skupščini delničarjev predlaga, da celoten bilančni dobiček za leto 2018 v višini 43,976 milijona evrov ostane nerazporejen. Kot so pojasnili v družbi, je po mnenju uprave in nadzornega sveta glede na rezultate poslovanja v letu 2018 primerno, da se dividenda ne izplača. Skupina Sij je lani prihodke povečala za 50 milijonov evrov, čisti dobiček pa je dosegel 14,655 milijona evrov, kar je nekoliko več kot leto prej, sta se pa lani znižali EBITDA in EBITDA marža.

Sij delitev dobička Foto Delo
Sij delitev dobička Foto Delo


Slovenski državni holding (SDH) je zaradi takšnega predloga zahteval širitev dnevnega reda skupščine s pojasnili o prejemkih posameznih članov uprave in nadzornega sveta v preteklem letu. Družba tega, kot smo že poročali, ni razkrila v letnem poročilu, na kar je opozoril tudi revizor.
 

Približevanje delničarskemu sporazumu


Sij je ruska družina Zubitski od države kupila leta 2007. Od takrat pa vse do leta 2015 družba ni delila dobička, v pretekih štirih letih pa je država iz jeklarske skupine skupaj kljub dobremu poslovanju prejela za 6,8 milijona evrov dividend. Sij je sicer v vseh teh letih tudi veliko vlagal v družbo; več sto milijonov evrov.

V Delu smo že lani razkrili, da si država v Siju neuspešno prizadeva za sklenitev delničarskega sporazuma z ruskim lastnikom. »Delničarski sporazum še ni usklajen. SDH si prizadeva, da bi se besedilo sporazuma čim hitreje uskladilo,« odgovarjajo v državnem upravljavcu te naložbe. Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi Sij vanj vendarle privolil.


Zapravljena prodajna priložnost


Država si je sicer ob privatizaciji Sija izpogajala opcijsko pogodbo za prodajo preostalega četrtinskega deleža, ki pa se je iztekla aprila 2012 in je nekdanji gospodarski minister Radovan Žerjav ni izkoristil. Država bi takrat za omenjeni delež iztržila 47 milijonov evrov. Vlada Mira Cerarja je kasneje Sij uvrstila med pomembne naložbe, kjer naj bi država ohranila četrtinski delež.
A tudi če bi se država zdaj hotela umakniti iz Sija, je vprašanje, ali bi ruski lastniki delež v resnici kupili. Predsednik uprave Sija Andrej Zubitski je sicer po letošnjem junijskem srečanju s predstavniki Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) povedal: »V prihodnje bi poleg zdajšnje podpore naložbeni strategiji Skupine Sij tesno sodelovanje lahko nadgradili še s podporo EBRD pri nadaljnjih privatizacijskih aktivnostih v lastništvu Skupine Sij, če bi Republika Slovenija kot lastnica manjšinskega, 25-odstotnega lastniškega deleža spremenila strategijo upravljanja kapitalskih naložb.« A družba Dilon, ki finančnih izkazov za lani še ni razkrila, po podatkih za pretekla leta ostaja močno zadolžena, saj ima ves čas za okoli 120 milijonov evrov dolga.

Komentarji: