Počivalšek napoveduje podaljšanje pomoči za turizem

Odpiranje manjših nastanitvenih obratov že prihodnji teden.
Fotografija: FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
FOTO: Marko Feist

Ljubljana – Turizem, ki ustvari dobrih 12 odstotkov slovenskega BDP in je med najbolj prizadetimi panogami zaradi koronavirusa, lahko računa na dodatno pomoč države, je napovedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Vladi bo predlagal podaljšanje ukrepov pomoči za turistično panogo, denimo sofinanciranje čakanja na delo. Na ministrstvu pa so za Delo potrdili, da bi lahko turizem v okviru tretjega svežnja protikriznih ukrepov računal tudi na znižanje davka na dodano vrednost (DDV).



Počivalšek je pred začetkom srečanja strokovnega sveta za turizem povedal, da bi lahko državno pomoč za turizem podaljšali za nekaj mesecev ali do konca leta. »Turizem je prvi doživel vpliv krize s koronavirusom in bo, tudi zaradi navezave na tuje goste, kasneje v polni meri zagnal svoje delovanje,« je predlog utemeljil Počivalšek.
 

Kmalu odpiranje turističnih nastanitev


Terase lokalov se odpirajo danes, v nadaljevanju pa bi lahko že prihodnji teden vrata odprli manjši nastanitveni ponudniki, ki sprejmejo do 30 gostov, v drugi polovici meseca ali v juniju pa bi sledili večji koraki. Ob tem Počivalšek opozarja, da določenih aktivnosti še kar nekaj časa ne bo, denimo večjih prireditev predvidoma ne bo vse do konca leta. Postopno odpiranje turističnih zmogljivosti od sredine maja predlaga tudi turistična panoga.

Zdravko Počivalšek FOTO: Zaslonska slika
Zdravko Počivalšek FOTO: Zaslonska slika

S predstavniki turističnega gospodarstva in relevantnih institucij je minister danes govoril predvsem o dodatnih ukrepih za pomoč panogi ter standardih, ki bodo veljali za gostinske in turistične obrate ob ponovnem zagonu. O tem se turistična panoga, kot smo že poročali, usklajuje z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. V luči želje po boljšem povezovanju turizma in kmetijstva, ki bi lahko prineslo nov zagon slovenskemu podeželju, pa je na sejo sveta Počivalšek povabil tudi kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec.

Simon Zajc FOTO: Roman Šipić/Delo
Simon Zajc FOTO: Roman Šipić/Delo

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je povedal, da so se glede zaščitnih standardov dogovorili, da se bo še ta teden na ministrstvu za gospodarstvo sestala ožja strokovna skupina, ki bo zagotovila, da bodo, potem ko bo podana zelena luč za odprtje, gostinci, hotelirji in drugi delavci v turizmu pripravljeni in ne bo vprašanj. Priznal je, da se ob odpiranju teras gostinskih lokalov z današnjim dnem pojavljajo številna vprašanja. Pojasnil je, da mora biti med gosti vsaj 1,5 metra razdalje, ni treba pa tem gostom nositi mask, razen če uporabijo toaletne prostore.
 

Pomanjkanje likvidnosti


Gregor Jamnik FOTO: Marko Feist
Gregor Jamnik FOTO: Marko Feist

Turistično gospodarstvo medtem državo poziva k pomoči pri zagotavljanju likvidnosti. »Najbolj ključno, akutno in kronično je pomanjkanje likvidnostnih sredstev, ki nam jih je tako rekoč zmanjkalo,« je pojasnil predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik. V drugem krogu pa bo morala vlada pomagati hotelskim podjetjem ob ponovnem odprtju. »Zagon bo izjemno dolg, daljši od preostalih gospodarskih panog, zavleklo se bo v prihodnje leto ali dve. Ker bo virus med nami najverjetneje ostal, moramo spremeniti način vedenja v hotelih, gostinskih obratih in restavracijah na način, kot ga še nismo videli. Izobraziti moramo naše kadre,« je ponazoril.

V hotelih sicer letos pričakujejo okoli 70-odstotni upad prihodkov na letni ravni, če se bodo vrata hotelov odprla s 1. junijem in se bodo v istem mesecu sprostili tudi prehodi meja z državami, ki covid-19 obvladujejo podobno kot Slovenija. V tem primeru bi po Jamnikovih ocenah hoteli poleti lahko dosegli okoli 30-odstotno, jeseni pa 50-odstotno zasedenost.
»Rezervacije trenutno stojijo, novih je zelo malo,« je dodal Jamnik.
 

Odpiranje meja


Ocene o tem, kolikšen padec letos grozi prihodkom v turizmu, so zelo različne, od 30 do 70 odstotkov. Veliko bo odvisno tudi od hitrosti odpiranja meja. »Osnova je epidemiološka slika, ki nam trenutno daje optimistično podlago,« je dejal minister.

Počivalšek se je prejšnji teden glede odpiranja meja sestal s hrvaškim ministrom za turizem Garijem Cappellijem. Konkretnih rešitev glede protokola pri tem še ni, ta teden pa naj bi se o tem pogovarjala direktorja obeh nacionalnih inštitutov za javno zdravje.

Komentarji: