Podjetje WeWork plača zaposlenim malico le, če je brezmesna

Argument delodajalca, da bi s tem bi zmanjšali negativne vplive na okolje, drži, a ne bi smel biti pod finančno prisilo.
Fotografija: Delaj, kar želiš, razen če je to uživanje mesa. Foto Bobby Yip/Reuters
Odpri galerijo
Delaj, kar želiš, razen če je to uživanje mesa. Foto Bobby Yip/Reuters

Ameriško podjetje, ki posreduje pri oddajanju in najemanju poslovnih prostorov, je zaposlenim sporočilo, da ne bo več plačevalo nadomestil za njihovo malico, če bo ta vsebovala meso.

Ameriško podjetje WeWork, ki je bilo ustanovljeno leta 2010 v New Yorku, posreduje pri oddajanju in najemanju poslovnih prostorov, večinoma za manjša zagonska podjetja. WeWork ima zdaj približno 6000 zaposlenih v svojih predstavništvih po vsem svetu, pisarniške prostore, pri katerih posreduje, najema več kot 250.000 ljudi. Prihodki WeWorka so se lani podvojili in znašali 822 milijonov dolarjev, vendar se je povečala tudi njegova izguba, ki je znašala 933 milijonov dolarjev. WeWork zagovarja do okolja prijazno vedenje svojih zaposlenih in jih spodbuja k temu, da, denimo, uporabljajo manj plastičnih izdelkov pri svojem delu in darujejo odvečno hrano, ki je sami ne morejo pojesti.

Vodstvo WeWorka je pred kratkim obvestilo svoje zaposlene, da na skupnih srečanjih, ki jih bo organiziralo podjetje, ne bodo več stregli mesa, poleg tega podjetje ne bo več plačevalo zaposlenim nadomestil za malico, če bo ta vsebovala rdeče meso, perutnino ali svinjino. Vodstvo je v sporočilu, namenjenem zaposlenim v podjetju, zapisalo, da najnovejše raziskave ugotavljajo, da lahko vsak posameznik precej zmanjša svoj vpliv na okolje, če se odpove uživanju mesa.


Odločitev bi morali prepustiti delavcem


V sporočilu je še zapisalo, da bo podjetje še naprej plačevalo nadomestila za malico, če bo zaposleni jedel meso zaradi zdravstvenih ali verskih vzrokov, vendar se bodo morali zaposleni o tem dogovoriti s svojimi nadrejenimi. V WeWorku so prepričani, da bodo zaradi svoje odločitve prihranili 75 milijonov litrov vode, preprečili izpuste 200 milijonov kilogramov ogljikovega dioksida in ohranili pri življenju 15 milijonov živali. Podatke so izračunali na predvideni porabi mesa rastočega števila zaposlenih in vseh ljudi, ki bodo uporabljali njihove pisarniške prostore v prihodnjih petih letih.

Na sporočilo, namenjeno zaposlenim podjetja WeWork, se je za zdaj odzvalo združenje britanskih sindikatov TUC (Trades Union Congress) in opozorilo, da bi podjetja morala spodbujati svoje zaposlene, naj se odločajo za zdravo prehrano, vendar nikakor ne bi smela denarno kaznovati svojih zaposlenih, če se bodo odločili, da bodo jedli meso. Odločitev o tem, ali jesti meso ali ne, bi morala prepustiti zaposlenim, ne pa omejevati njihovih odločitev pri vprašanjih, ki lahko vplivajo na njihovo zdravje.

Komentarji: