Podpisana pogodba za projekte za drugi tir

Za projektno dokumentacijo bo 2TDK plačal 17,5 milijona evrov brez davka.

Objavljeno
19. junij 2019 16.11
Posodobljeno
19. junij 2019 16.13
Devet mesecev časa je za pripravo projektov za izvedbo gradnje drugega tira. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ljubljana - 2TDK, Družba za razvoj projekta, je z izbranimi izvajalci ELEA iC d.o.o., SŽ – Projektivno podjetje Ljubljana d.d. in IRGO Consulting d.o.o. podpisala »Pogodbo o izdelavi PZI projektov v BIM okolju za gradnjo drugega tira železniške proge Divača–Koper«.  

Predmet pogodbe je izdelava projektne dokumentacije PZI (projekti za izvedbo) v BIM okolju (BIM je proces izdelave in upravljanja digitalnega modela/podatkov s pomočjo katerega oblikujemo, gradimo in vzdržujemo objekt skozi celoten življenjski cikel) in projektantski nadzor za čas gradnje. Skupni rok za izdelavo PZI dokumentacije z recenzijo je devet mesecev. Vrednost pogodbe pa je 17,5 milijona evrov, k čemur je treba prišteti še davek.

image
Arheologi so delo opravili, projekti za gradnjo gredo v izdelavo. FOTO: Leon Vidic/Delo


Za hitrejše uvajanje BIM okolja je EU sprejela direktivo, po kateri naj bi države članice že do leta 2016 posebej vzpodbujale ali celo predpisale uporabo BIM tehnologije pri izdelavi projektov javnega značaja. To je preprosto digitalni model, kjer so vsi deli in s katerem je mogoče spremljati vsak poseg, zato je mogoč pri gradnji povsem pregleden nadzor nad materiali in nad stroški.