Podpora za podjetniško žilico

Deset podjetij se je skupaj z Ustvarjalnikom zavezalo, da bodo pomagali podjetni mladini.
Fotografija: Ustanovitelji fundacije, ki bo finančno in strokovno podpirala ustvarjalnost slovenske mladine. FOTO Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Ustanovitelji fundacije, ki bo finančno in strokovno podpirala ustvarjalnost slovenske mladine. FOTO Blažž Samec/Delo

Ljubljana – Podpora mladostni inovativnosti in podjetnosti je v Sloveniji dobila oprijemljivo obliko. Mladinski podjetniški peskovnik Ustvarjalnik je skupaj z 10 slovenskimi podjetji, pod pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, ustanovil Fundacijo za ustvarjalne mlade. Podjetja so se s podpisom pristopne listine zavezala, da bodo finančno podprla najbolj izstopajoče posameznike in njihove zamisli.

Fundacija bo služila mladim, ki so že v srednji šoli s svojimi projekti dosegli vidne uspehe in si zaslužijo podporo, da bodo lahko izkoristili vse svoje potenciale. Gre za program, v katerem bodo ustanovitelji vsako leto na podlagi razpisa izmed prijavljenih izbrali deset posameznikov in jim za leto dni zagotovili mesečno štipendijo v višini 100 evrov, dodelili jim bodo osebnega mentorja, jih povezali s posameznimi strokovnjaki ali podjetji, potrebnimi za izvedbo njihovega projekta, ter zanje organizirali izobraževanje. Prednost bodo imeli tisti, ki zaključujejo srednjo šolo, zgornja starostna meja za prijavo pa je 20 let. Program sovpada s šolskim letom (prvo bo 2018/19). Mladi, ki se ponašajo s projekti, s katerimi presegajo šolske okvire in izboljšujejo življenje ljudi okoli sebe, se lahko prijavijo prek spletnega obrazca do 15. septembra. Po razgovoru s kandidati iz ožjega izbora se bo vsak od ustanoviteljev odločil za enega, prejemniki štipendij bodo znani do konca oktobra.

Na sprejemu ob ustanovitvi fundacije se je ustanovitelj in direktor Ustvarjalnika Matija Goljar zahvalil vsem podpornikom s predsednikom države na čelu: »V veselje mi je, da živimo v državi, kjer mlade generacije ne omejujejo okoliščine, ampak ima priložnosti, da zraste v nekaj več, nekaj boljšega. Verjamem, da bodo tisti, ki jih bomo podprli, nekoč držali vajeti družbe.«

Poleg Ustvarjalnika so podporniki projekta: Comtrade, Delo, D.Labs, Skupina Formitas, Medis, Nektar natura, NLB, Pro Plus, Spar in Summit Motors. V njihovem imenu je k svečanosti trenutka dodal direktor Spara Slovenija Igor Mervič. Poudaril je, da bi morali biti Slovenci bolj samozavestni, saj imamo, kot je pokazal tudi projekt Štartaj Slovenija, na pretek inovativnih produktov in obetavnih podjetniških zamisli, ki pa jih bo mogoče uresničiti s konkretno podporo in prenosom znanja.Premagati pa bi bilo treba težko oviro, zbirokratiziranost, »ki nas ubija«, posebej male podjetnike.

Predsedniku Borutu Pahorju vsi priznavajo posluh za mlade inovatorje in podjetnike. Ko se srečuje z mladimi po Sloveniji, opaža napredek, razvoj, »postajajo bolj pogumni, samozavestni, pripravljeni več tvegati, stopiti iz povprečja – a kljub temu niso arogantni, sebični, ne vzpenjajo se čez tuje hrbte«, je utemeljil svojo odločitev za častno pokroviteljstvo fundacije.

 

Komentarji: