Ne boste več prisilni naročniki POP TV ali Planeta

Telekomunikacijski operater A1 bo naročnikom po novem omogočal, da bodo lahko po svojih željah sestavili svojo TV-shemo.
Fotografija: Ob nespremenjeni ceni paketov so pri A1 dodali tudi 23 novih TV-programov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Ob nespremenjeni ceni paketov so pri A1 dodali tudi 23 novih TV-programov. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Da so Amazon, Netflix in HBO so s svojimi knjižnicami videovsebin korenito spremenili način dojemanja televizije, ni nobena skrivnost. Televizijski sprejemnik z nešteto programi, ki jih nikoli ne gledamo, ni več obvezen inventar vsakega gospodinjstva; gledalci si želijo programskih shem, oblikovanih po njihovih merah. Razmere kličejo po spremembah.

Telekomunikacijski operater A1 je zato predstavil novost v svoji ponudbi. Naročnikom paketov Kombo bo omogočal, da si bodo lahko po svojih željah sestavili svojo TV-shemo. Izbirali bodo med različnimi sklopi po žanrih združenih programov, denimo športnimi, glasbenimi, filmskimi, informativnimi, nacionalnimi, HBO … V praksi to pomeni, da bo lahko, denimo, športni in glasbeni navdušenec svojo shemo sestavil izključno iz programov, osredotočenih na to področje.

Vsak sklop bo ovrednoten z določenim številom točk, od njihovega skupnega seštevka bo odvisna tudi cena paketa. Uporabnik jih bo kombiniral med seboj, jih kadarkoli dodajal in tudi odstranjeval, le da bo v zadnjem primeru moral biti na en sklop naročen najmanj 31 dni. Obstoječi naročniki, ki se jim ne bo ljubilo ukvarjati s kombiniranjem, bodo lahko zadržali programe iz paketa, ki ga imajo trenutno. »Vedno so obstajali posamični programi ali programski sklopi, ki smo jih lahko dodajali že obstoječi shemi. Zdaj uporabnikom omogočamo, da s kombiniranjem sklopov ustvarijo popolnoma novo shemo,« so pojasnili pri A1.


Poenostavili so prilagodljivost


Da bo izračun preprostejši, so pripravili tudi spletni kalkulator, kjer bo uporabnik preizkušal različne kombinacije sklopov in primerjal njihovo ceno. Točke bodo od sklopa do sklopa različne: erotični in informativni bodo ovrednoteni z dvema, športni in filmski z osmimi, največ, deset točk, pa bo »stal« HBO premium.

»Večina uporabnikov ima ogromno programov, ki jih ne uporablja. S tem meče denar skozi okno,« je povedal direktor A1 Slovenija Lovro Peterlin, osredotočen na področje prodaje, marketinga in uporabniške izkušnje, in poudaril pomen fleksibilnosti sodobne televizije. Na vprašanje, zakaj bodo naročniki izbirali samo med sklopi, ne pa tudi med posameznimi programi, je pojasnil: »Z oblikovanjem sklopov smo 'poenostavili prilagodljivost'. Na mizi smo imeli tudi to možnost, vendar smo ocenili, da bi bilo v tem primeru oblikovanje paketa za naročnika prezapleteno.«

Ob nespremenjeni ceni paketov so dodali tudi 23 novih TV-programov, med njimi kot prvi v Sloveniji tudi BBC First, ki je znan po vrhunskih britanskih dramah, kot so War and Peace, Luther, Ripper Street, Doctor Who in Silent Witness.


Tudi T2 omogoča kombiniranje


Ostale telekomunikacijske operaterje v Sloveniji smo vprašali, ali nameravajo pripraviti podobno ponudbo. Od Telemacha odgovora nismo prejeli, Telekom pa je sporočil, da »razmišljajo o različnih poslovnih modelih, vendar o konkretnih časovnih okvirih zaenkrat še ne morejo govoriti«.

Pri T-2 so opozorili, da »uporabnikom že več let omogočajo posamičen izbor TV-programov. Naročniki storitve T-2 televizija lahko – bodisi v paketu ali kot samostojne storitve – nabor TV-programov dopolnijo z dodatnimi programskimi paketi«. Izpostavili so dejstvo, »da je v okviru paketov T3 ali T4 možno naročiti tudi le en program ali kombinirati nekaj programov z dodatnimi shemami brez naročila večje programske sheme. Tako lahko naročnik na primer izbere le paket Pink ali Yugo, brez da bi, recimo, plačeval za POP TV«.

Preberite še:

Komentarji: