Pomlad, zdravje in čebele na celjskem sejmu

Obiskovalcem pomladnih sejmov, 20.000 jih v povprečju naštejejo vsako leto, bodo tokrat ponudili kavo z medom.
Fotografija: Pomladne sejme vsako leto obišče okoli 20.000 ljudi, letos se predstavlja več kot 440 razstavljavcev. FOTO: arhiv Celjski sejem
Odpri galerijo
Pomladne sejme vsako leto obišče okoli 20.000 ljudi, letos se predstavlja več kot 440 razstavljavcev. FOTO: arhiv Celjski sejem

Celje – Družba Celjski sejem prihodnji konec tedna, od 15. do 17. marca, pripravlja tradicionalne pomladne sejme. V petek bodo tako vrata odprli sejem zdravega načina življenja Altermed, sejem za vrt, dom in okolico Flora, festival hrane in pijače Kulinart in festival kave. V soboto, 16. marca, bodo odprli še sejem Poroka in največje, tradicionalno srečanje čebelarjev ApiSlovenija.
 
Na sejmih se bo predstavilo 443 razstavljavcev iz 15 držav. Več kot 200 razstavljavcev bo samo na sejmu Altermed, na katerem že prvi dan pripravljajo izmenjevalnico ekoloških semen, cepičev, znanja in dobrin. Hkrati bodo pripravili posvet o podnebnih spremembah in kako smo v Sloveniji nanje pripravljeni.
 
Prihajajoče sejme so predstavili (z leve) vodja marčnih sejmov Mojca Hrup, izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in predsednik Zadruge Konopko Boštjan Kragl. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Prihajajoče sejme so predstavili (z leve) vodja marčnih sejmov Mojca Hrup, izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in predsednik Zadruge Konopko Boštjan Kragl. FOTO: Špela Kuralt/Delo


Zadruga Konopko, ki povezuje vse, ki se ukvarjajo s konopljo, bo na Altermedu pripravila debato o spremembah pravilnika o gojenju konoplje in maka. Kot je povedal predsednik zadruge Boštjan Kragl, slovenska zakonodaja onemogoča konkurenčnost slovenskih pridelovalcev v primerjavi s tujimi. Med drugim bodo tako predlagali, da bi zvišali dovoljene vrednosti kanabinoida THC v industrijski konoplji in da bi vendarle dovolili vzgojo vsaj petih rastlin na domu za samozdravljenje, je dejal Kragl. O samozdravljenju s konopljo bodo na Altermedu govorili tudi v okviru pogovora o boju proti bolečinam na naraven način.
 

Sladkajmo z medom

 
V okviru 42. srečanja čebelarjev ApiSlovenija se bo 16. in 17. marca na Celjskem sejmu predstavilo več kot 75 razstavljavcev. Poleg mednarodne prodajne razstave čebelarske opreme in pripomočkov pripravljajo tudi številna strokovna predavanja. Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pa je najbolj ponosen na projekt Pijemo kavo in čaj z medom, ki ga bodo na čebelarskih dnevih v Celju prvič predstavili s festivalom kave.
 
»S svetovnim dnevom čebel smo se vpisali na zemljevid čebelarskih držav. Zdaj pa je treba nekaj narediti. Tako smo pripravili ta projekt, z Medexom bomo razdelili več kot 20.000 kosov porcijskega medu. Če je Slovenija dežela čebel, je prav, da začnejo tudi gostinci namesto sladkorja ob kavi in čaju ponujati med, velnesi lahko ponujajo medene masaže,« je dejal Noč.

Kava z medom in medeno smetano, posuta s cvetnim prahom. FOTO: Špela Kuralt/Delo
Kava z medom in medeno smetano, posuta s cvetnim prahom. FOTO: Špela Kuralt/Delo

 

Vse za poroko in želodce

 
Na sejmu Flora bodo tradicionalno pripravili tekmovanje mladih cvetličarjev, vrtnarjev in aranžerjev, sicer pa bo letos poseben poudarek na samopreskrbi, domači pridelavi zelenjave, visokih gredah in urbanem vrtnarjenju. Na Flori bodo lahko obiskovalci tudi posejali različne vrste paradižnikov, poskušali pa jih bodo lahko tudi na festivalu hrane in pijače Kulinart. Tam bodo degustacije sladic, suhomesnatih izdelkov, olj, sirov, testenin, vina, piva in izdelkov s čilijem. Na Kulinartu sodeluje tudi Društvo za celiakijo, ki bo pripravilo predavanje kliničnega dietetika.
 
Vseh šest sejmov si obiskovalci lahko ogledajo z eno vstopnico, cena za odrasle je 7,5 evra. Bodoči mladoporočenci si z registracijo prek spletne strani sejem Poroka lahko ogledajo brezplačno.

Komentarji: