O koronavirusu poglobljeno poroča tudi gospodarska redakcija

Tokrat vam ponujamo izbor novic s področja gospodarstva: kako koronavirus vpliva na industrijo, kaj mora zagotoviti vlada, kaj je v tem času prodajni hit ...
Fotografija: Koronavirus bo pustil posledice v gospodarskem svetu, a hkrati se odpirajo tudi nove priložnosti. FOTO: Jeff Kowalsky/Afp
Odpri galerijo
Koronavirus bo pustil posledice v gospodarskem svetu, a hkrati se odpirajo tudi nove priložnosti. FOTO: Jeff Kowalsky/Afp

Širjenje koronavirusa oziroma vse ostrejši ukrepi za njegovo preprečevanje vplivajo tudi na evropsko industrijo. Po Italiji so o zaustavitvah tekočih trakov včeraj poročali še iz več drugih evropskih držav, zadnji je tovarne zaprl BMW. Slovenski dobavitelji jih bodo zaprli v nekaj dneh, nekaterim podjetjem primanjkuje delavcev.

 



Christine Lagarde FOTO: Reuters
Christine Lagarde FOTO: Reuters


Evropska centralna banka (ECB), ki jo vodi Christine Lagarde, v svojih scenarijih gospodarske rasti za leto 2020 zaradi negativnih učinkov pandemije novega koronavirusa pričakuje, da bi lahko bruto domači proizvod v evrskem območju upadel za 1,3 do deset odstotkov. Kot najbolj realen scenarij naj bi v banki označevali petodstotni padec BDP.

 


 
Zato je ECB včeraj ponoči napovedala dodaten, 750 milijard evrov vreden program odkupovanja obveznic. Ukrep so poimenovali urgentni pandemični program odkupov.



Davorin Kračun FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Davorin Kračun FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Iz globalnega poglejmo v Slovenijo. Fiskalni svet, ki ga vodi Davorin Kračun, ocenjuje, da je razglasitev epidemije v Sloveniji neobičajen dogodek, ki po zakonu o fiskalnem pravilu omogoča uveljavitev izjemnih okoliščin za ukrepe, namenjene blaženju posledic takšnega dogodka, in s tem začasno odstopanje od srednjeročne uravnoteženosti javnih financ.

 



Dušan Mramor FOTO: Voranc Vogel/Delo
Dušan Mramor FOTO: Voranc Vogel/Delo


Ključno je, da vlada zagotovi, da bodo šok zaradi novega koronavirusa preživela vsa podjetja, ki bi sicer normalno poslovala. Na drugi strani je treba narediti vse, da se ohrani povpraševanje, poudarja nekdanji finančni minister Dušan Mramor. Za zagon gospodarstva po končanju karantene pa bodo potrebni denarni in fiskalni ukrepi ter psihološka sporočila za vzpostavitev zaupanja potrošnikov in podjetij, dodaja ekonomist Anže Burger.



FOTO: Arhiv Mimovrste
FOTO: Arhiv Mimovrste

 
Je pa koronavirus priložnost za posel. Medtem ko so klasične neživilske trgovine in storitveni obrati pri nas in po svetu večinoma zaprti ali samevajo, spletna prodaja v času koronavirusa cveti. Spletna trgovina Amazon je ta teden naznanila, da bo zaradi povečanega obsega naročil dodatno zaposlila 100.000 ljudi, prodaja pa v tem času raste tudi našim spletnim ponudnikom. Nekateri slovenski spletni trgovci v teh dneh krepijo svoje ekipe, saj se je obseg spletnih nakupov zaradi epidemije koronavirusa krepko povečal. Čeprav so klasične živilske trgovine še vedno odprte, komaj dohajajo spletna naročila.



Pojav koronavirusa je razkril, da je zaščitnih mask, odpornih proti virusu, premalo. Zalog v blagovnih rezervah ni bilo dovolj, niti ni bilo dovolj proizvodnih kapacitet za proizvodnjo. Ker je virus izbruhnil na Kitajskem, so se s tem problemom prvi spoprijeli Kitajci in ga tudi rešili. Na svoj način ga rešuje tudi Evropa.


 
Vse aktualne informacije o koronavirusu smo sicer danes zbirali na enem mestu, zato vsem, ki vas zanima, kaj vse se je zgodilo, priporočamo tudi branje prispevka, v katerem smo spremljali dogajanje
 
Prispevke uvrščamo tudi v posebno rubriko Koronavirus.
 
Članek smo pripravili v gospodarskem uredništvu, spremljajte nas tudi na twitterju.

Preberite še:

Komentarji: