Povprečne plače v letu dni realno višje za dva odstotka

Povprečna bruto plača za maj je znašala 1728, neto pa skoraj 1114 evrov. Razlika med povprečno neto plačo v javnem in zasebnem sektorju znaša 275 evrov, izhaja iz podatkov Sursa.
Fotografija: Povprečna plačna kuverta je pri nas polnejša kot lani. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Povprečna plačna kuverta je pri nas polnejša kot lani. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Povprečna bruto plača za maj je znašala 1728, neto pa skoraj 1114 evrov; s tem je bila približno taka kot mesec prej, v primerjavi s povprečno plačo za maj 2018 pa je bila višja. V bruto znesku je bila nominalno višja za 3,9 odstotka (realno za 2,5 odstotka), v neto znesku se je nominalno povečala za 3,4 odstotka, realno pa za dva odstotka, so izračunali na državnem statističnem uradu (Surs). 


Javni sektor se plačno krepi


Povprečna neto plača za maj se je v primerjavi s plačo za april 2019 najbolj zvišala v dejavnosti preskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (za 5,4 odstotka), najbolj pa se je znižala v dejavnosti trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil (za 1,9 odstotka).

Plačne razlike med javnim in zasebnim sektorjem ostajajo precejšnje: maja je povprečna mesečna plača v javnem sektorju znašala 1302 evra, v zasebnem sektorju pa je bila s 1027 evri za kar 275 evrov nižja. Najvišjo povprečno neto plačo za maj 2019 so imeli v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, in sicer skoraj 1557 evrov.

Komentarji: