Prevare bank pri sklepanju potrošniških kreditov

Banka Slovenije je že obvestila policijo.
Fotografija: Nekateri kreditojemalci so v zelo kratkem obdobju najeli več potrošniških posojil pri različnih bankah, pri čemer so zamolčali sklenitev kreditnega posla pri drugi banki. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Nekateri kreditojemalci so v zelo kratkem obdobju najeli več potrošniških posojil pri različnih bankah, pri čemer so zamolčali sklenitev kreditnega posla pri drugi banki. FOTO: Blaž Samec/Delo

Nekateri kreditojemalci so v zelo kratkem obdobju najeli več potrošniških posojil pri različnih bankah, pri čemer so zamolčali sklenitev kreditnega posla pri drugi banki, so ugotovili v Banki Slovenije. Na ta način so po naših informacijah najeli od tri do osem posojil. Gre za prevare, zato je centralna banka o njih obvestila policijo in poslovne banke.

Kreditojemalci so s takšnim najemanjem kreditov zlorabili takrat veljavne predpise, ki so od bank zahtevali poročanje o spremembi zadolženosti fizičnih oseb v roku treh dni. V nekaterih primerih so tako kreditojemalci banke preslepili glede svoje dejanske kreditne sposobnosti. V Banki Slovenije pojasnjujejo, da je šlo za usklajena ravnanja in takšna ravnanja niso bila pogojena s hitrimi krediti, ki jih v zadnjem obdobju podeljujejo banke.

V Banki Slovenije poudarjajo, da gre pri takšnem veriženju kreditov, katerih celotna vrednost sicer ne predstavlja tveganja za stabilnost finančnega sistema, za nedopustna ravnanja z znaki kaznivega dejanja. Z ugotovitvami so seznanili tako policijo kot poslovne banke.

Posojila Foto Delo
Posojila Foto Delo


Od 1. marca letos veljajo posodobljena pravila o izmenjavi informacij o zadolženosti fizičnih oseb, ki od bank zahtevajo takojšnje poročanje o spremembe zadolženosti posameznikov. »S tem zmanjšujemo tveganje, da bi se takšne nepravilnosti še dogajale,« pravijo na Banki Slovenije in dodajajo, da ostaja odprto okno, kdaj banka pogleda v sistem izmenjave informacij o zadolženosti fizičnih oseb in kdaj odobri posojilo.
 

Previdno pri sklepanju hitrih kreditov


Na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo pred prehitrim sklepanjem potrošniških hitrih kreditov. Nekatere banke v zadnjem času agresivno ponujajo hitre kredite. Predstavljajo jih kot brezskrben način, da potrošnik pride do denarja, o katerem ni treba premišljevati, je kot problematično izpostavila Alina Meško iz Zveze potrošnikov Slovenije: »A tudi ta kredit je treba odplačevati, prezadolženost pa je lahko za posameznika ali družino uničujoča.«

Podatki Banke Slovenije kažejo, da obseg potrošniških posojil od leta 2015 raste in jih je bilo konec januarja letos za 2,7 milijarde evrov. Že ves čas raste tudi obseg stanovanjskih posojil, ki jih je bilo konec januarja za 6,3 milijarde evrov. Banka Slovenije v poročilu o finančni stabilnosti ugotavlja, da gospodinjstva postajajo vse pomembnejši segment za povečanje prihodkov bank. Tudi centralna banka opaža izrazitejšo rast potrošniških posojil, katerih obseg se je v zadnjih treh letih povečal za tretjino.

Komentarji: