Prevzemnik Pro plusa zamenjal lastnika

Sklad KKR prodal večinski delež britanskemu skladu BC Partners
Fotografija: United Group je v Sloveniji lastnik operaterja Telemach, čaka pa tudi na soglasje varuha konkurence za prevzem Pro Plusa. Foto Jožže Suhadolnik
Odpri galerijo
United Group je v Sloveniji lastnik operaterja Telemach, čaka pa tudi na soglasje varuha konkurence za prevzem Pro Plusa. Foto Jožže Suhadolnik

Ljubljana – Sklad KKR je britanskemu naložbenemu skladu BC Partners prodal večinski delež United Groupa, lastnika Telemacha in prevzemnika Pro plusa, ki je izdajatelj programov POP TV in Kanal A.

Nakup so potrdili v BC Partners in dodali, da bo KKR obdržal manjši delež. Wall street Journal je poročal, da je vrednost posla 2,6 milijarde evrov. Za nakup se je potegoval tudi sklad Cinven, ki se je v preteklosti zanimal za Telekom.

United Group je v Sloveniji lastnik operaterja Telemach, čaka pa tudi na soglasje varuha konkurence za prevzem Pro Plusa. Agencija za varstvo konkurence (AVK) mora še pred končno odločbo izdati povzetek relevantnih dejstev, kjer bo že nakazano, ali bo koncentracijo dovolila ali ne. Prejšnji teden pa je AVK United Groupu naložila, da mora v pol leta prodati 13 športnih programov iz sheme Sport Klub. V družbi United Group se bodo na odločitev AVK pritožili, z zahtevo po začasnem zadržanju izvršitve odločbe pa na upravnem sodišču niso bili uspešni.

KKR je sicer aktivno lobiral za interese United Groupa v regiji, tudi v Sloveniji. Tedanjega predsednika vlade Mira Cerarja je lani obiskal tudi eden ključnih mož KKR David Petraeus, general v iraški in afganistanski vojni ter nekdanji direktor CIE. Letos pa je Ludo Bammens iz KKR na zajtrku ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji pozival tukajšnje ustanove, naj hitro odločijo v prid nakupu Pro plusa. KKR je tako aktivno pomagal srbskemu poslovnežu Draganu Šolaku, solastniku United Groupa.

Komentarji: