Priprave za prodajo NLB že v polnem teku

Soglasje evropske komisije glede sprememb zavez za prodajo NLB vlada pričakuje v prihodnjih dneh.
Fotografija: Banka bi že konec novembra lahko dobila nove solastnike. Foto Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Banka bi že konec novembra lahko dobila nove solastnike. Foto Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – Medtem ko Slovenija čaka na soglasje evropske komisija glede sprememb zavez za prodajo NLB, so pripravljalni postopki za prodajo NLB že v polnem teku. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko naša največja banka nove solastnike dobila že konec novembra.

Evropska komisija naj bi po neuradnih informacijah v prihodnjih dneh izdala odločbo o spremembi zavez za prodajo Nove Ljubljanske banke (NLB). Kot je znano, ji je vlada predlagala, naj bi naša država letos prodala najmanj 50 odstotkov, prestali delež do 25 odstotkov plus delnico, ki naj bi ga obdržala država, pa prihodnje leto. Privatizacija bi potekala prek javne prodaje delnic (IPO), pri čemer noben posamični vlagatelj ne bo smel pridobiti več kot četrtinskega deleža.

Glede na to, da se je Slovenija z evropsko komisijo usklajevala glede teh zavez, na finančnem ministrstvu ne pričakujejo odstopanj ali kakšnih presenečenj. To pomeni, da bi se prodaja banke lahko začela. Država naj bi letos prodala najmanj polovico banke, če bo interes vlagateljev zadosten, pa tudi do 75 odstotkov.
 

Iskanje pravnih svetovalcev


V Slovenskem državnem holdingu (SDH) pravijo, da na podlagi sklepa vlade kot skupščine že intenzivno potekajo pripravljalna dejanja za prodajo NLB. Tudi v sami banki se na to že pripravljajo, konkretnejših pojasnil glede tega pa ne na SDH ne v NLB ne dajejo. Finančni svetovalec pri prodaji bo tudi tokrat Deutsche Bank, s katerim je SDH že podpisal aneks k pogodbi iz prejšnje prodaje, SDH in NLB pa morata izbrati še pravnega svetovalca za ta postopek. V prvem poskusu privatizacije, ki je bila lani ustavljena, je SDH za pravno svetovanje najel odvetniško pisarno Ulčar in partnerji, NLB pa Clifford Chance. Prva pogodba je bila vredna 73.200 evrov, druga skoraj 800.000 evrov. Ali bodo izbrali iste svetovalce, za zdaj ni znano, postopki za izbiro pa menda že tečejo.

Po nekaterih ocenah bi lahko kupnina dosegla okoli 700 milijonov evrov. Foto Blažž Samec
Po nekaterih ocenah bi lahko kupnina dosegla okoli 700 milijonov evrov. Foto Blažž Samec


Poleg tega bo pred izvedbo IPO treba pripraviti revidirane in konsolidirane polletne izkaze banke, ki naj bi bili predvidoma objavljeni 10. septembra, in cenitev. Zadnjo cenitev je naredil londonski Pricewaterhousecoopers, za kar je država odštela skoraj 231.000 evrov.
 

Desetina za male vlagatelje


Lanska prodaja je predvidevala, da bi IPO potekal prek londonske in Ljubljanske borze. Ali bo tako tudi letos, za zdaj menda ni znano, saj naj bi to bilo odvisno od razmer na trgu. Zadnja namera za uvrstitev delnic NLB po metodi IPO je predvidevala, da bi 90 odstotkov delnic ponudili institucionalnim vlagateljem, desetino pa malim vlagateljem.

Časovnica po neuradnih informacijah še ni dokončna, se pa načrtuje, da bi bila prodaja NLB izpeljana do konca novembra. Če bo uspešna, bi lahko finančni svetovalec Deutsche Bank prejel do 2,9 milijona evrov nagrade.

Po nekaterih ocenah bi lahko kupnina dosegla okoli 700 milijonov evrov. Neuradno je slišati, da si vsi vpleteni želijo, da bi vlagatelji že letos pokupili vseh 75 odstotkov delnic NLB, saj bi s tem zmanjšali stroške prodaje, banka pa bi se lahko vendarle posvetila le svojemu poslu.

Komentarji: