Prvi sveženj izračunov dohodnine že na pošti

Furs bo dohodnino vrnil več kot 350.000 zavezancem, v povprečju po 200 evrov.
Fotografija: Finančna uprava je začela vračati dohodnino več kot 350.000 zavezancem. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Finančna uprava je začela vračati dohodnino več kot 350.000 zavezancem. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana –  Finančna uprava RS (Furs) je danes odpremila prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2019, tako da jih zavezanci – teh je kar 798.943 – lahko pričakujejo v svojih poštnih nabiralnikih v prvih dneh aprila, v eDavkih pa že danes.

V prvi tranši je je 446.293 zavezancev brez vračila oziroma doplačila, vračilo dohodnine pa bo prejelo 352.650 zavezancev v skupnem znesku 71.175.808,98 evra. Povprečni znesek vračila znaša 201,83 evra.

Tokrat so bili po pojasnilih Fursa zaradi težke situacije v zvezi s koronavirusom izdani informativni izračuni samo zavezancem, ki imajo vračila dohodnine oziroma so brez vračila ali doplačila dohodnine (med letom plačana akontacije je enaka letnemu poračunu dohodnine ali ni odmerjena, kar pomeni, da so po izdanem informativnem izračunu brez obveznosti). Preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR do 29. maja. Rok za vložitev ugovora se izteče 30. aprila. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen predvidoma 29. maja, so sporočili iz Fursa.
 

 
V prvi tranši bodo informativni izračuni dohodnine izdani rezidentom Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi in niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov ali niso dosegali dohodkov iz dejavnosti (če davčno osnovo ugotavljajo na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov) ali nimajo dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti.
 

Obvezen ugovor ob nepravilnih ali pomanjkljivih izračunih


Če zavezanec ugotovi, da podatki v informativnem izračunu dohodnine niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo najpozneje do 30. aprila podati ugovor. V nasprotnem primeru storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Ugovor lahko zavezanci vložijo elektronsko prek sistema eDavki tudi zgolj z davčno številko in geslom prek računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo.

Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru. Če pa se zavezanci z informativnim izračunom dohodnine strinjajo, jim ni treba storiti ničesar.


 

Zaradi nekaj centov razlike ni treba vlagati ugovora


Zavezancem ni treba vlagati ugovorov proti informativnemu izračunu dohodnine, če razlika med zneski dohodkov iz informativnega izračuna in zneski dohodkov iz obvestil, prejetih od izplačevalcev, v skupnem znesku ne presega enega evra. Pri veliki večini zavezancev, kjer so zaradi zaokroževanja zneskov nastajale razlike, te znašajo nekaj centov, večja razlika (do enega evra) pa lahko nastane pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu večje število različnih izplačevalcev.
 

Kako preverite, če vam je bil informativni izračun izdan?

 
Tako kot pretekla leta lahko vsi zavezanci na spletni strani https://edavki.durs.si preverijo, ali bo njihov informativni izračun v tej tranši odpremljen. Iskalnik bo odgovoril na vprašanje, če zavezanec v iskalno polje vnese davčno številko.

Tako kot lani bodo tudi letos informativni izračuni dohodnine izdani vsem davčnim zavezancem, ki so imeli v preteklem letu kakršenkoli dohodek, ki se všteva v letno odmero dohodnine, ne glede na znesek dohodka.

Preberite še:

Komentarji: