Prvi trije so opravili skupno kar dve tretjini prometa

Domači trg: Po tržnem donosu v prvi polovici leta izstopata KD Group in Gorenje
Fotografija: s Foto D
Odpri galerijo
s Foto D

Za nami je že dobra polovica trgovanja v tem letu in tečaj slovenskega borznega indeksa SBITOP je v tem času pridobil dobrih devet odstotkov. Z izjemo Telekoma Slovenije, katerega tečaj delnice je padel za več kot tri odstotke (brez upoštevanja izplačila visoke dividende), imajo drugi vrednostni papirji, vsebovani v indeksu SBITOP, letos pozitiven donos. Po tržnem donosu izstopata predvsem delnici KD Group in Gorenja – z več kot 570 in 126 odstotki, prva zaradi prodaje zavarovalnice Adriatic Slovenica družbi Generali CEE za 245 milijonov evrov, druga pa zato, ker je Gorenje v dobrih 95 odstotkih pristalo v lasti kitajske družbe Hisense.

Zaradi morebitnih prodaj podjetij še pred koncem letošnjega leta pa po višini tržnih donosov v indeksu SBITOP sledita Intereuropa (28,94 odstotka) in Cinkarna Celje (18,89 odstotka). Intereuropa je v letošnjem prvem četrtletju ustvarila 1,3 milijona evrov čistega dobička, kar je za 49 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani, in 121 odstotkov nad načrtovanim. Cinkarna Celje pa je v letošnjem prvem četrtletju povečala prihodke za 17 odstotkov glede na prvo tromesečje 2017, čisti dobiček, ki je znašal 13 milijonov evrov, pa za 86 odstotkov. Brez upoštevanja izplačil dividend so v letošnjem letu za več kot pet odstotkov pridobili še tečaji obeh zavarovalnic, Zavarovalnice Triglav (7,27 odstotka) in Pozavarovalnice Sava Re (5,06 odstotka), ter Uniorja (5,82 odstotka).

Letos je bilo največ poslov z delnicami Gorenja, kar 38,49 odstotka celotnega letošnjega trgovanja z delnicami SBITOP. Sledita delnici Krke in Zavarovalnice Triglav s 16,7 in 11,7 odstotka volumna trgovanja, prve tri skupaj obsegajo dve tretjini prometa.

Komentarji: