Rast dobička razkriva naložbene priložnosti

Domači trg: obete dobrih dividend za leto 2019 ponujajo letos uspešna podjetja
Fotografija: Infografika Delo
Odpri galerijo
Infografika Delo

Na domačem trgu so podjetja, ki so zelo ugodno vrednotena in prinašajo tudi nadpovprečne dividende. Vendar je pri tem treba upoštevati, da je slovenski trg nizko likviden, s tem tudi bolj tvegan, in da je treba temu prilagoditi tudi deleže naložb. Čeprav so slovenski »bluechipi« že izplačali letošnje dividende, se doma še zmeraj najdejo zanimive priložnosti.

Med zanimive zagotovo spadajo delnice Petrola, Krke, Luke Koper in Cinkarne Celje. Vsa podjetja so dosegla visoke rasti dobička v letošnjem prvem polletju, kar nam ob pričakovanem dobrem makroekonomskem okolju v drugi polovici leta najverjetneje zagotavlja ponovno visoka izplačila dividend v naslednjem letu. To pa omogoča rast tržnih cen, vse do trenutka izplačil dividend.

Ta teden je svoje nerevidirano polletno poročilo objavila Cinkarna Celje. Prihodki so znašali 98,2 milijona evrov, kar predstavlja 4,8-odstotno rast glede na predhodno leto. Od celotnega zneska je podjetje prodalo na tuje trge za 85,6 milijona evrov. Najbolj je zrasel izvoz v EU, in sicer za 11 odstotkov. Podjetje je v prvem polletju imelo dobiček v višini 22,7 milijona evrov, kar je 63 odstotkov več kot lani v prvem polletju.

Svoje prihodke in dobiček je v prvem polletju glede na lani dodobra povečal tudi Petrol. Prihodki so se povečali za dobrih 13 odstotkov, na 2,436 milijarde evrov, dobiček pa za 15 odstotkov, na 39,10 milijona evrov. Krka je dosegla 10,9-odstotno rast dobička, ta za prvo polovico leta znaša 101,7 milijona evrov, ter prihodke v višini 680,5 milijona evrov, kar je 3,9 odstotkov več kot v predhodnem letu. Luka Koper pa je pri petodstotni rasti prihodkov, ti so znašali 111,3 milijona evrov, imela celo 28-odstotno rast dobička. Ta se je Luki v letošnjem prvem polletju povečal na 34,7 milijona evrov.

Komentarji: