Razrešili prvega moža Intereurope

Predsednik nadzornega sveta Vojko Čok je potrdil, da je šlo za neobvladovanje položaja pri spornih poslih Intereuropine podružnice na Hrvaškem.
Fotografija: Danes razrešeni predsednik uprave Intereurope Ernest Gortan in nekdanji predsednik nadzornega sveta družbe Klemen Boštjančič. Foto Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Danes razrešeni predsednik uprave Intereurope Ernest Gortan in nekdanji predsednik nadzornega sveta družbe Klemen Boštjančič. Foto Boris Šuligoj

Nadzorni svet družbe Intereuropa je na današnji seji zaradi zamud pri uvajanju ustreznega sistema korporativnega upravljanja in ustreznega sistema odkrivanja in preprečevanja prevar razrešil dosedanjega predsednika uprave Ernesta Gortana, so objavili na spletni strani Ljubljanske borze.

Za začasnega predsednika uprave so z jutrišnjim dnem, za obdobje ne več kot enega leta, imenovali dosedanjega člana uprave Marka Cegnarja.

Nadzorni svet je na današnji seji imenoval tudi novega člana uprave, in sicer Matija Vojska. Za čas imenovanja v upravo družbe Vojsku članstvo v nadzornem svetu miruje.

Ernest Gortan, ki je vodil Intereuropo od leta 2009, ni dosegljiv za komentar.  Predsednik nadzornega sveta Intereurope Vojko Čok pa je potrdil, da je Gortanova razrešitev povezana  dogajanjem Intereuropine družbe na Hrvaškem, kjer naj bi po poročanju portala Siol odkrili za 1,6 milijona evrov plačil računov, za katere naj bi nadzorniki sumili, da so fiktivni. Čok je dejal, da konkretnih številk ne more komentirati, saj analiza forenzikov še ni končana.

Gortanu so aprila podaljšali mandat za dve leti. Intereuropa je sicer letos spomladi prešla v večinsko last Pošte Slovenije, a se postopek pridobivanja vseh soglasij  v postopku prodaje še ni končal.

Skupina Intereuropa je v prvih šestih mesecih letos ustvarila 80,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je na lanski ravni in pet odstotkov pod načrti, Obenem je imela skupina 3,1 milijona evrov čistega dobička, kar je za 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 25 odstotkov nad načrti. V skupini je bilo ob letošnjem polletju zaposlenih 1359 delavcev.

Komentarji: