Razrez proračuna: komu največ denarja

Prioritete vlade pri pripravi proračuna se osredotočajo na razvojne projekte, socialo in plače. V koaliciji so nezadovoljni.
Fotografija: Verjamem, da nihče ni v celoti zadovoljen, nihče pa ne bi smel biti nezadovoljen, je po seji vlade dejal finančni minister Andrej Bertoncelj. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Verjamem, da nihče ni v celoti zadovoljen, nihče pa ne bi smel biti nezadovoljen, je po seji vlade dejal finančni minister Andrej Bertoncelj. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Vlada je potrdila razrez proračunskih odhodkov po posameznih proračunskih uporabnikih za leti 2020 in 2021 v okviru že prej zakoličene zgornje meje dovoljenih proračunskih odhodkov. Ta je za prihodnje leto določena pri 10,45 milijarde evrov, za 2021 pa pri 10,46 milijarde evrov.

»Na splošno so vsi dobili več, razen finančno ministrstvo, ker zmanjšujemo izdatke za obresti. Ministrstva so želela še več denarja, vendar smo ga lahko razdelili v postavljenih okvirjih. Verjamem, da nihče ni v celoti zadovoljen, nihče pa ne bi smel biti nezadovoljen,« je po seji vlade dejal finančni minister Andrej Bertoncelj.
 

Zmagovalec je Zdravko Počivalšek


Zmagovalec razreza odhodkov proračunov za prihodnji dve leti je gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Razrez proračuna za prihodnje leto glede na letošnji proračun največje povišanje dovoljenih odhodkov prinaša gospodarskemu resorju (za 16 odstotkov), ministrstvu za javno upravo (14 odstotkov) in ministrstvu za zunanje zadeve (devet odstotkov). Po drugi strani se zmanjšujejo dovoljeni odhodki ministrstvu za okolje ter finančnemu ministrstvu (za dva odstotka) in pravosodnemu resorju (za odstotek).

Razrez proračuna Foto Delo
Razrez proračuna Foto Delo

 

Razvojni projekti, sociala, plače


Prioritete vlade pri pripravi proračuna se osredotočajo na razvojne projekte, socialo in plače. Bertoncelj je dodal: »Mislimo na blaginjo in stabilnost. Držimo se zakona in fiskalnega pravila.«

Proračunski presežek je za leto 2020 predviden v višini 0,8 odstotka BDP, leta 2021 pa se bo povzpel na 1,2 odstotka BDP. Javnofinančni presežek za leto 2020 je medtem načrtovan v višini enega odstotka BDP, za leto 2021 pa v višini 1,1 odstotka BDP.

Državni proračun za leto 2020 omogoča za 290 milijonov evrov višje izdatke, kot so določeni z rebalansom proračuna za 2019, v letu 2021 pa ostajajo na približno enaki ravni oziroma se povečujejo za pet milijonov evrov.

Od 290 milijonov evrov višje zgornje meje proračunskih odhodkov glede na letos je na povišanje plač odpadlo nekaj več kot 50 odstotkov te številke, preostanek pa so razvojno naravnani projekti, je povedal Andrej Bertoncelj in spomnil na sporazum z javnim sektorjem glede plačnih ukrepov s konca lanskega leta.

Proračunski uporabniki morajo predloge finančnih načrtov pripraviti do 29. avgusta. Vlada jim je pri tem med drugim naložila, naj načrtujejo pravice porabe v obsegu, ki omogoča izpolnitev vseh zakonskih obveznosti, da načrtujejo pravice porabe za tiste prevzete obveznosti, ki zapadejo v plačilo v letu 2020 oziroma 2021, in da načrtujejo svoje aktivnosti predvsem v tiste vrste investicij, ki predstavljajo največji multiplikator za gospodarsko rast, so sporočili z vlade.
 

Osnutek proračunskega memoranduma

 
Vlada je poleg razreza proračunskih odhodkov sprejela tudi osnutek proračunskega memoranduma za leti 2020 in 2021, ki predstavlja temeljni okvir za pripravo proračunov za prihodnji dve leti. Poleg tega je določila tudi terminski načrt priprave predloga proračunov za leti 2020 in 2021.
 

V koaliciji nezadovoljni


Koalicija je sicer že pred sejo vlade dorekla, da bosta prioriteti v prihodnjih dveh letih zdravstveni in pokojninski sistem. Koalicijski partnerji so se sestanili pred sejo vlade in nekateri izrazili nezadovoljstvo s proračunskim razrezom.

Komentarji: