Recesija v ZDA? Mogoče, malo pozneje …

Svetovni trg: Stanje v ameriškem gospodarstvu je še dobro, strah pred recesijo na delniških trgih neutemeljen.
Fotografija: Ameriško gospodarstvo je še brez opaznih razpok, tudi trgovina cveti. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Ameriško gospodarstvo je še brez opaznih razpok, tudi trgovina cveti. FOTO Reuters

Ni prvič, verjetno tudi ne zadnjič, da je na delniških trgih spet vse odvisno od komunikacije po twitterju. Čivkanje po tem družbenem omrežju je očitno podrejeno trenutnemu razpoloženju ameriškega predsednika in lahko ugotavljamo samo, da je zelo nepredvidljivo, poleg tega se postavlja vprašanje, kako daleč je vse to od resničnega dogajanja. Trge je prelila rdeča barva, in to zaradi povračilnih napovedi kitajskih oblasti na že pred mesecem napovedane ameriške carine na kitajsko izvozno blago v ZDA. To je bilo mogoče pričakovati, saj nas že osnovni zakon fizike uči o akciji in reakciji. Vendar očitno sedanji predsednik ZDA ne priznava reakcije na svojo akcijo, saj se je nanjo odzval z novo akcijo. Logično je, da bo temu morala slediti nova reakcija Kitajske ... No, v neskončnost to ne bo šlo, jasno pa je, da v kratkem resne in dolgotrajne rešitve (še) ne bo.


Strah kot kolateralna škoda


Kot posledica nepredvidljivega čivkanja se vsakič kot kolateralna škoda na trgih poveča strah, da bo ta spirala zaostrovanja trgovinske izmenjave med velesilama vodila v recesijo. Napovedi in odstotki verjetnosti uresničitve so različni: ali bo recesija nastopila prihodnje leto ali morda leto ali dve pozneje. Eden od menedžerjev, ki upravlja največji hedge sklad, omenja 40-odstotno verjetnost za nastanek recesije pred naslednjimi volitvami v ZDA, februarja je bila njegova napoved še pri 35 odstotkih. Ena največjih investicijskih bank je leta 2016 napovedala 92-odstotno verjetnost recesije v prihodnjih treh letih. Ta ista banka je ta teden sporočila, da je trenutno najboljši čas za vlaganje v delniške naložbe! Le zakaj? Zato, ker ‒ če odmislimo čivkanje in vse naslovnice v medijih (ki kar kličejo po recesiji) ter se opremo na zadnje gospodarske podatke ‒ lahko ugotovimo, da se zmanjševanje gospodarstva v ZDA morda le ne bo tako kmalu zgodilo.

Morda za začetek lahko izpostavimo ameriški podjetji iz segmenta maloprodaje. Spletna prodaja je pri Targetu in Walmartu v zadnjem letu zrasla za po 34 odstotkov. Pri Walmartu so zelo jasno povedali, da recesije ne pričakujejo prav kmalu. Tudi v segmentu prodaje vse za dom, v katerem sta nosilca Home Depot in Lowe's, se lahko pohvalijo z boljšo prodajo od pričakovane. Ta segment je še posebno občutljiv; če so potrošniki v strahu pred recesijo, se takoj odpovejo naložbam v obnovo svojih nepremičnin. Potrošnja je en del gospodarstva, še en del pa je nepremičninski trg. Največja ponudnika novih hiš poudarjata, da število na novo zgrajenih hiš, ki jih zdaj še gradijo, ne bo zadostilo povpraševanja. Naslednji pomemben segment je brezposelnost. Sedanja stopnja brezposelnosti v ZDA je 3,7 odstotka, pred nekaj meseci je bila celo 3,6-odstotna. Pod to številko je bila nazadnje v ZDA leta 1952, torej smo blizu najnižji stopnji brezposelnosti v zadnjih 67 letih.


Spodbudne novice iz Feda


Navedeno kaže, da je stanje v ameriškem gospodarstvu še precej dobro in za zdaj ni mogoče opaziti nekih razpok, ki bi upravičevale občasno ponavljajoči se strah na delniških trgih glede recesije. Ob vseh navedenih številkah in dejstvih nikakor ne smemo pozabiti na nosilca denarne politike, torej ameriško centralno banko (Fed). Nedavni govor predsednika Feda je bil spodbuden, nakazoval je tisto, kar se je od njega pričakovalo: da julijsko znižanje ni bilo prilagajanje sredi cikla, ampak bi se to lahko nadaljevalo, saj zaznavajo nekatera tveganja, ki bi lahko ogrozila rast gospodarstva.

Delniški trgi so se na bliskovit Trumpov odziv z dodatnimi carinami konec preteklega tedna odzvali z veliko pocenitvijo. Na to ne moremo vplivati. Podatki pa so dober temelj, da je omenjeno priporočilo investicijske banke povsem utemeljeno za povečanje izpostavljenosti do delniških naložb.

Komentarji: