Renault predal ruski Avtovaz

Francozi bodo 68-odstotni delež prodali ruskemu razvojnemu inštitutu. Možnost ponovnega prevzema po šestih letih.
Fotografija: Renault prepušča avtomobilskega proizvajalca Avtovaz ruskemu vodenju. FOTO: Gleb Stolyarov/Reuters
Odpri galerijo
Renault prepušča avtomobilskega proizvajalca Avtovaz ruskemu vodenju. FOTO: Gleb Stolyarov/Reuters

Kot se je že napovedovalo, je francoski Renault, ki je med evropskimi avtomobilskimi proizvajalci s svojo proizvodnjo najbolj udeležen v Rusiji, zaradi njenega napada na Ukrajino svoje tamkajšnje proizvodne posle prodal, vendarle pa z možnostjo, da jih čez čas prevzame nazaj.

Danes sicer niso povedali, za kolikšno vsoto bodo prodali svoj delež novim lastnikom, pred časom se je govorilo, da je cena le simbolična – en rubelj.

»Sprejeli smo težko, a potrebno odločitev, to je naša odgovorna izbira, ko gre za 45.000 zaposlenih, kolikor jih imamo v Rusiji. S tem po drugi strani ohranjamo naše poslovanje in možnost, da bi se v državo nekoč vrnili, v drugačnem kontekstu,« je danes izjavil prvi mož Renault Luca de Meo.

Renault bo skoraj 68-odstotni delež v Avtovazu, kjer izdelujejo avtomobile znamke Lada, prodal ruskemu inštitutu za raziskave in razvoja avtomobilov in motorjev. Gre za podjetje z več tovarnami, glavno imajo v Toljatiju ob reki Volgi, poleg tega še v Iževsku, skupaj so lani izdelali okoli 385.000 avtomobilov.

Po šestih letih naj bi imeli opcijo Avtovaz prevzeti nazaj.

FOTO: Reuters

 
Po šestih letih naj bi imeli opcijo Avtovaz prevzeti nazaj. FOTO: Reuters  

Renault bo poleg tega svojo tovarno, ki jo ima na območju Moskve (Avtoframos), prodal moskovskim mestnim oblastem. V zvezi s tem je sicer moskovski župan Sergej Sobjanin izjavil, da je Renault nameraval tovarni zapreti, za kar ima sicer pravico, a da mesto ne more tisoč ljudi pustiti brez dela. V tovarni naj bi po njegovih besedah oživili proizvodnjo avtomobilov nekdanje znamke Moskvič.

image_alt
Pestri časi za skupino Renault Nissan

Renault, ki je v 15-odstotni lasti francoske države, je izgube v zvezi s svojimi ruskimi dejavnostmi prijavil že v poslovanju prvega četrtletja letošnjega leta, konkretno 2,2 milijarde evrov.

Komentarji: