S titanom manj prihodka in več dobička

Rezerve za blaženje nihan cen pigmenta na svetovnem trgu zadostne
Fotografija: Predsednik nadzornega sveta Cinkarne Celje Borut Jamnik je za zdaj lahko zadovoljen s predsednikom uprave Tomažem Benčino (levo). FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Predsednik nadzornega sveta Cinkarne Celje Borut Jamnik je za zdaj lahko zadovoljen s predsednikom uprave Tomažem Benčino (levo). FOTO: Brane Piano

Celje – Celjski kemični tovarni so v letošnjih devetih mesecih v primerjavi z lanskimi prihodki upadli za okoli deset milijonov evrov – z lanskih 143,6 na letošnjih 134 milijonov evrov. Predsednik uprave in generalni direktor Tomaž Benčina to razlaga z letošnjimi tržnimi presežki pigmenta titanovega dioksida na svetovnih trgih.

A plati zvona ni treba biti: čeprav niso dosegli lanske prodaje, tudi letošnjega plana ne, so primerljivi dobiček povečali z lanskih devetmesečnih 25,5 na letošnjih 27,9 milijona evrov.

S tem pa bodo zagotovo zadovoljni tudi nadzorniki, ki jim predseduje Borut Jamnik, ter delničarji. Poleg tega je treba poudariti, da je lani Cinkarna služila tudi s prodajo izdelkov opuščenega programa valjane pločevine, s katerimi ni imela več stroškov. Letos so povečali tudi prihodke od predelave cinka in od izdelkov kmetijskega programa.

Benčina pravi, da je bilo leto 2017 izjemno in da je odstopalo od povprečja, letos pa se je sredi leta mednarodni trg pigmenta umiril. Nekaj razlogov je iskati tudi v splošnem upadu optimizma v gospodarstvu. V prihodnjih mesecih Benčina pričakuje dodatno umiritev panoge pigmenta titanovega dioksida, kar naj bi se pokazalo v nižjih nabavnih cenah surovin.

Kljub vsemu je Cinkarna letos za investicije namenila 19,3 milijona evrov, podjetje pa že več let nima nobenih bančnih dolgov. Nasprotno, depoziti in sredstva na računih Cinkarne so konec septembra znašali 34,9 milijona evrov, kar je dobrih 16 odstotkov več kot konec junija, čeprav je uprava po sklepu skupščine sredi junija delničarjem izplačala 21,6 milijona evrov dobička iz leta 2017, zaposlenim pa so v dogovoru s sindikati že avgusta izplačali 13. plačo.

Prihodnji teden bo uprava javnosti predstavila zadnje ugotovitve najete nemške družbe CD Smith o vplivu starih okoljskih bremen na okolje na območju sedanje lokacije obratov Cinkarne Celje.

Komentarji: