Šarec SDH priporočil razmislek o prodaji Abanke

Na družbenem omrežju je predsednik vlade odsvetoval prodajo banke vprašljivim bankam in okrcal nekdanjo Evropsko komisijo.
Fotografija: Marjan Šarec pričakuje spremembe pri prodaji bank. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec pričakuje spremembe pri prodaji bank. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana - Premier Marjan Šarec je po zadnjih razkritjih o sanaciji bank ocenil, da bi moral Slovenski državni holding (SDH) krepko razmisliti o nadaljevanju prodaje Abanke. »Zlasti ne vprašljivim skladom. Prakse tedanje Evropske komisije so bile močno nenavadne,« je objavil na družbenem omrežju.



Mediji so v zadnjih dneh objavili več informacij o ovadbi zoper nekdanje člane sveta Banke Slovenije, ki so decembra 2013 podpisali odločbo o sanaciji bank. Iz ovadbe je razvidno, da jim Nacionalni preiskovalni urad očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, s čimer naj bi NLB pridobili protipravno premoženjsko korist v skupnem znesku 277,38 milijona evrov. V SDH so za STA navedli, da se na premierjeve besede še ne nameravajo odzivati.

V SDH naj bi odločitev o kupcu Abanke sprejeli čez deset dni. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
V SDH naj bi odločitev o kupcu Abanke sprejeli čez deset dni. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Rok za prodajo Abanke, ki ji ga je postavila Evropska komisija v zameno za odobritev državne pomoči, se bo konec meseca iztekel. »Ne bi rad špekuliral, kaj se bo zgodilo, je pa stvar za zdaj takšna, da lahko Evropska komisija banko proda tudi sama, če je mi ne bi,« je o tem v sredo dejal Šarec in spomnil, da »sam ni bil navdušen niti nad prodajo NLB«, za katero so veljale enake zaveze. »To so zaveze iz preteklosti, ki nas lovijo. Počasi bi rad prišel v obdobje, ko se bomo lotevali zadev, ki niso povzročene od drugih, in da bomo lahko prešli naprej, v nek razvoj,« je poudaril premier.

Uradnih informacij o prodaji Abanke sicer ni. »Postopki glede prodaje Abanke, ki jih vodi SDH v sodelovanju s pravnim in finančnim svetovalcem, so v teku in potekajo skladno s postavljeno časovnico,« so nedavno zatrdili na ministrstvu za finance. Neuradno naj bi ponudbe oddale Nova KBM z njenim lastnikom, skladom Apollo, madžarska OTP, ki je v postopku nakupa SKB banke od francoske skupine Societe Generale, in srbska AIK banka, ki je prevzela Gorenjsko banko.

Abanka ne bi smela končati v rokah »vprašljivih skladov«. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Abanka ne bi smela končati v rokah »vprašljivih skladov«. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo


Kot so nedavno neuradno pisale Finance, v SDH od zainteresiranih kupcev 12. junija pričakujejo usklajene pogodbe o nakupu s končnimi ponudbami. Odpiranje ponudb in odločitev o izboru kupca je predviden za 17. junij, ko bodo zasedali nadzorniki SDH.

Preberite še:

Komentarji: