Sava v prevzem Hotelov Bernardin, zanima jo tudi Istrabez Turizem

Za delnico Bernardina Sava po pričakovanju ponuja 1,26 evra.
Fotografija: Foto Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Foto Mavric Pivk/Delo

Ljubljana - Sava je danes v skladu z napovedmi skupaj z drugimi večinsko državnimi lastniki – Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), Zavarovalnico Triglav in Kapitalsko družbo (Kad) – objavila ponudbo za prevzem Hotelov Bernardin. Kot smo v Delu že napovedali, za delnico ponuja 1,26 evra, ponudba pa se nanaša na slabih 24 odstotkov delnic. Sava se po naših informacijah poteguje tudi za nakup Istrabenzovih hotelov.

Prevzemna ponudba se izteče 28. novembra opoldne. Če bodo ponudbo sprejeli vsi delničarji, bo Sava za prevzem skupaj odštela 4,7 milijona evrov, to je približno toliko, za kolikor so Kad, sklad York in nekateri drugi mali delničarji pred kratkim dokapitalizirali družbo, in sicer prav za prevzem Bernardina.
 

Uresničevanje strategije


Država se je za dokapitalizacijo Save v ta namen odločila, ker so Hoteli Bernardin v okviru državne turistične strategije opredeljeni kot družba, ki naj bi postala del turistične divizije pod okriljem SDH. Sava že namreč ima v lasti Savo turizem.

Hoteli Bernardin, ki med drugim upravljajo šest hotelov in kamp Lucijo, so lani ustvarili 28 milijonov evrov poslovnih prihodkov in slabih 900.000 evrov čistega dobička. Konec preteklega leta je imela družba za skoraj 28 milijonov evrov finančnega dolga. Nedavno so Kapitalski družbi in Modri zavarovalnici prodali resort San Simon, ki pa naj bi ga Bernardin še naprej upravljal.

Foto Leon Vidic/Delo
Foto Leon Vidic/Delo

 

Sava tudi v boj za Istrabenz


Sava se je, kot smo že razkrili, po naših neuradnih informacijah odločila oddati tudi nezavezujočo ponudbo za nakup Istrabenz Turizma, ki ga prodaja zadolženi holding Istrabenz. Ekonomska vrednost te družbe, ki ima v lasti šest portoroških hotelov s skoraj 800 sobami, naj bi se gibala med 60 in 80 milijoni evrov, za kar Sava, ki je tud sama precej zadolžen, nima denarja. A z oddajo omenjene nezavezujoče ponudbe želi po naših informacijah ostati v igri za konsolidacijo hotelskih zmogljivosti pod svojim okriljem, zaradi česar je med drugim tudi bila opredeljena kot pomembna državna naložb. Država še namreč ni sprejela dokončne odločitve, kje in kako bo združila upravljanje osmih turističnih družb, kot to predvideva strategija razvoja slovenskega turizma. Sava tega ne komentira.

Poleg Save naj bi se po neuradnih informacijah iz istega razloga za nakup Istrabenzovih hotelov potegovala tudi Kad in Slovenski državni holding (SDH). Več kot 90-odstotna upnica Istrabenza je sicer DUTB, svoje terjatve pa ima zavarovane z delnicami Istrabez Turizma. Zato je na vladni ravni slišati tudi prizadevanja, da bi portoroške hotele v državni lasti obdržali z unovčitvijo zavarovanj.

Cilj turistične strategije je tudi posodobitev omenjenih hotelskih zmogljivosti in finančna analiza, ki jo je naročil SDH, je po naših informacijah pokazala, da bi samo za to potrebovali okoli 250 milijonov evrov.

Komentarji: