Sava združuje Hotele Bernardin in Savo Turizem

Skupščina Hotelov Bernardin bo o pripojitvi odločala 28. januarja.
Fotografija: FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Mavric Pivk/Delo

Delničarji Hotelov Bernardin bodo 28. januarja na skupščini odločali o zmanjšanju osnovnega kapitala za pokritje bilančne izgube in o soglasju k pripojitvi k Savi Turizmu. Oboji so namreč v večinski lasti kranjske Save.

Skupščina bo odločala o predlogu, da se 22,4 milijona evrov bilančne izgube v višini 6,7 milijona evrov pokrije v breme kapitalskih rezerv in rezerv iz dobička, v višini 15,7 milijona evrov pa prav tako iz kapitalskih rezerv, pri čemer bi ta znesek vanje prenesli po tem, ko bi zanj zmanjšali osnovni kapital družbe. Ta bi se torej zmanjšal z dosedanjih okoli 67 milijonov evrov na 51,3 milijona evrov.



Kot smo v Delu že napovedali, bodo delničarji odločali tudi o soglasju k pripojitvi k družbi Sava Turizem. Bernardin in Sava sta pogodbo o pripojitvi prejšnji petek že podpisala, soglasje morata dati še skupščini obeh hotelskih družb.


Kostić ni prodal


Sava ima v lasti 99,91-odstotni delež Save Turizma in 85-odstotni delež družbe Hoteli Bernardin. Dobro desetino Bernardina ima prek Gorenjske banke in družbe MV Investments v lasti srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki ni sprejel prevzemne ponudbe Save. Prav s tem je Savi onemogočil morebitno iztisnitev malih delničarjev, pri pripojitvi pa ne potrebuje več kot 90-odstotnega deleža. Za pripojitev je po zakonu o gospodarskih družbah dovolj, da se s tem strinja 75 odstotkov navzočih delničarjev, kar pomeni, da ima Sava za to dovolj glasov.

Sava je sicer v večinski lasti Kapitalske družbe (Kad), Slovenskega državnega holdinga (SDH) in sklada.

Hoteli Bernardin imajo na Obali v lasti šest hotelov, tri sklope apartmajev in kamp, Sava Turizem, ki je glavna naložba holdinga Sava, pa med drugim šest hotelov na Bledu ter terme v Moravskih Toplicah, Radencih in na Ptuju.

Komentarji: