SDH bi od Telekoma še enkrat višje dividende

Delničarji Telekoma Slovenije si lahko letos obetajo precej višje dividende, kot jih predlagata uprava in nadzorni svet.
Fotografija: Telekom je lani beležil 77-odstotni padec dobička. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Telekom je lani beležil 77-odstotni padec dobička. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Slovenski državni holding (SDH) je  k sklicu petkove skupščine vložil nasprotni predlog, po katerem bi telekomunikacijski operater delničarjem namesto 6,30 evra izplačal dividende v višini 14,30 evra bruto.

Kot so v začetku aprila sporočili iz Telekoma Slovenije, je njegova celotna skupina lani povečala čiste prihodke od prodaje za dva odstotka na 716,17 milijona evrov, ob tem pa je čisti dobiček upadel za 77 odstotkov na 9,02 milijona evrov. Občuten padec so pripisali predvsem slabitvam razmeroma visokih terjatev in oblikovanju 30,3 milijona evrov rezervacij.

Hkrati je nadzorni svet skupaj z upravo družbe pripravil tudi predlog uporabe bilančnega dobička za leto 2017. Od skupaj 115,4 milijona evrov naj bi se za izplačilo dividend namenilo 40,98 milijona evrov oz. 6,30 evra bruto na delnico, preostalih 74,38 milijona evrov pa bi prenesli v naslednje leto. Lani je družba tako kot tudi leto prej izplačala dividende v višini pet evrov bruto.



Skupščina Telekoma Slovenije bo v petek, SDH pa je  vložil nasprotni predlog, po katerem bi letošnja dividenda znašala 14,30 evra bruto na delnico. »SDH ocenjuje, da predlagano višje izplačilo dividend omogoča tekočo likvidnost družbe in nadaljnji razvoj družbe, pri čemer kazalniki zadolženosti ostajajo na pričakovanih ravneh,« so zapisali v sporočilu za javnost.
SDH je 4,25-odstotni lastnik največjega slovenskega operaterja, upravlja pa tudi z 62,54 odstotka delnic v lasti države. Dodatnih 5,59 odstotka delnic Telekoma Slovenije ima Kapitalska družba.

Kot pravijo v SDH, pri upravljanju kapitalskih naložb podpirajo in spodbujajo razvojno naravnane projekte, ki imajo pozitiven vpliv na povečanje dobičkonosnosti in uspešnosti poslovanja družb v upravljanju ter s svojimi odločitvami na skupščinah družb upoštevajo ustrezno ravnotežje med dividendami in razvojnimi potrebami družb.

Predlog višje dividende v SDH utemeljujejo tudi z dejstvom, da se je Telekom Slovenije oktobra lani z odprodajo deleža v družbi One.Vip umaknil iz Makedonije, pri tem pa prejel 120 milijonov evrov kupnine. Del tega denarja naj se torej ob upoštevanju ustrezne kapitalske strukture, likvidnosti in načrtovanih investicijskih projektov nameni za izplačilo izredne dividende, predlagajo.

Komentarji: