SDH lani z višjim dobičkom

Poslovni prihodki so bili višji, finančni pa nižji.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Slovenski državni holding (SDH) je po nerevidiranih in nekonsolidiranih podatkih lani ustvaril 41,8 milijona evrov čistega dobička, kar je slabo tretjino več kot predlanskim.

Poslovni prihodki so bili s 13,5 milijona evrov skoraj dvakrat tolikšni kot predlanskim, predvsem zaradi višjih prihodkov od prodaje, ki so dosegli deset milijonov evrov. Finančni prihodki so znašali 46 milijonov evrov in so bili devet milijonov nižji od predlanskih.

SDH je pred kratkim že razkril prvo oceno o čisti dobičkonosnosti lastniškega kapitala (ROE) portfelja kapitalskih naložb v upravljanju za leto 2018. Ta je znašala 6,3 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke več od ciljne vrednosti v letnem načrtu upravljanja za leto 2018, ki pa takrat, ko je ta nastajal, ni upoštevala odprodaje 65-odstotnega lastniškega deleža države v NLB. »Na primerljivih osnovah, torej brez upoštevanja navedene odprodaje, bi ocenjeni rezultat v letu 2018 presegel ciljno vrednost iz letnega načrta upravljanja za leto 2018 za 0,8 odstotne točke in bi torej znašal 6,9 odstotka, kar predstavlja rast za 0,4 odstotne točke glede na dosežen rezultat iz leta 2017, ko je ROE znašal 6,5 odstotka,« so navedli v SDH.

Kljub boljšemu poslovanju je morala prejšnji teden z mesta predsednice SDH sestopiti Lidia Glavina.
 

Komentarji: