SDH zahteva pojasnila o menjavi vodstva Petrola, ATVP v nadzor

ATVP je zaradi suma neenakomerne obveščensti delničarjev Petrola začela nadzorni postopek.
Fotografija:  Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
 Foto Jure Eržen

Bliskovita menjava v vodstvu Petrola še vedno odmeva. »Nadzornemu svetu Petrola bomo poslali poziv, da naj pojasni razloge za dogodke iz prejšnjega tedna v upravi družbe, seveda pa bomo zaprosili, da to pošlje tudi članom uprave, ki so sporazumno prenehali z mandatom v prejšnjem tednu,« je povedal predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Gabrijel Škof.

Dodal je, da se tako kot od vseh nadzornih organov tudi od nadzornega sveta Petrola pričakuje, da deluje v interesu družbe, ki jo nadzoruje.

Kot je razumeti, vodstvo SDH pričakuje, da bo nadzorni svet razloge za sporazumen odstop uprave pojasnil vsem delničarjem družbe, sami pa pojasnila pričakujejo do 30. oktobra. Ko bo holding bo ta pojasnila dobil, jih bo posredoval tudi vladi. Ta je namreč v petek SDH pozvala, da ji kot zakoniti upravljavec kapitalskih naložb države najkasneje do 4. novembra posreduje informacijo v zvezi z zamenjavo vodstva družbe Petrol, s poudarkom na razlogih, vzrokih in posledicah zamenjave.

Tomaž Berločnik Foto Roman Šipić
Tomaž Berločnik Foto Roman Šipić


Državni lastniki imajo v Petrolu tretjinski delež. V četrtek zvečer se je nadzorni svet Petrola, ki ga vodi Nada Drobne Popovič, sporazumno razšel z dosedanjo upravo družbe pod taktirko Tomaža Berločnika. Uradni razlogi za to naj bi bili razhajanja glede strategije in bodoče zadolžitve družbe. Vodenje družbe je začasno prevzela Drobne Popovičeva.


ATVP v nadzorni postopek


V Društvu malih delničarjev Slovenije (MDS) javni poziv SDH pozdravljajo, a hkrati opozarjajo, da mora biti komuniciranje enakomerno in sočasno z vsemi delničarji. V preteklih dneh so se namreč pojavili očitki, da je nadzorni svet Petrola še pred četrtkovim razhodom z upravo družbe, o tem mimo drugi delničarjev obvestil le SDH, kjer pa to zanikajo. Neuradno je mogoče izvedeti, da je prva nadzornica Petrola vodstvo SDH v okviru rednih sestankov spraševala, ali podpirajo strategijo Petrola.

Miloš Čas Foto Uroš Hočevar
Miloš Čas Foto Uroš Hočevar

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki jo vodi Miloš Čas, je zaradi suma neenakopravne obveščenosti delničarjev Petrola začela nadzorni postopek, so potrdili v agenciji. Kot pojasnjujejo, niso prejeli nobene prijave, ampak so to sprožili sami kot pristojni za nadzor nad javnimi družbami. Če bi nazorni postopek pokazal na nepravilnosti, bi lahko agencija zaradi suma zlorabe notranjih informacij proti odgovornim vložila ovadbe. Petrol je namreč javna družba in mora skrbeti, da so delničarji o vseh pomembnih informacijah obveščeni enakomerno.

Nadzorni svet Petrola je danes zavrnil sume o neenakomerni obveščenosti delničarjev glede predčasnega prenehanja mandata članov uprave Tomaža Berločnika, Igorja Stebernaka in Roka Vodnika. Zatrdil je še, da SDH od nadzornikov ni predčasno prejel nobenih dodatnih informacij o tem, razen tistih, ki so bile že javno objavljene. Poudarili so, da so nadzorniki odločitev o predčasnem prenehanju mandata uprave sprejeli predčasno.


MDS še ne zbira pooblastil za skupščino


V društvu MDS pojasnjujejo niso začeli zbirati pooblastil za izredno skupščino, kot je bilo morda to v javnosti zaznati. »V društvu MDS bomo počakali, da se stvari razčistijo s soočenjem argumentov tako nadzornikov Petrola, kot morebitnih nasprotnih argumentov bivše Uprave, a pri tem ne želimo 'morebitnega pranja umazanega perila' ampak zgolj soočenje argumentov in proti argumentov na način in skladno s korporativno prakso, ter seveda na način da se dobremu imenu in ugledu družbe Petrol ne škoduje. Šele na osnovi proučitve vseh prejetih informacij, se bomo po posvetu z ostalimi delničarji, odločili kako postopati dalje,« so sporočili.

Dodatna pojasnila glede kadrovskih sprememb v družbi naj bi po neuradnih informacijah danes objavil tudi Petrol.
 

Komentarji: