Odhod uprave Petrola bo razčiščevala skupščina družbe

SDH ni zadovoljen s pojasnili nadzornega sveta Petrola o predčasnem odhodu uprave družbe.

Objavljeno
04. november 2019 15.23
Posodobljeno
05. november 2019 10.31
FOTO: Matej Družnik/Delo
Ljubljana – Javno objavljeno pojasnilo nadzornega sveta Petrola po mnenju SDH ne razkriva dovolj podatkov o okoliščinah predčasnega prenehanja mandata uprave družbe, zaradi česar namerava država do konca tega tedna zahtevati sklic skupščine družbe Petrol, na kateri bi se delničarji seznanili s podrobnejšo informacijo o tem. Iz Petrola so sporočili, da bodo nadzorniki že prihodnji teden na dnevni red uvrstili sklic skupščine s to temo.

Zahtevo po sklicu skupščine so danes sporočili iz Slovenskega državnega holdinga, od katerega je vlada do danes pričakovala pojasnila za zamenjavo uprave Petrola, v kateri so do pred kratkim sedeli Tomaž Berločnik, Igor Stebernak in Rok Vodnik.

SDH je prejšnji teden od nadzornega sveta Petrola zahteval pojasnilo o vzrokih za predčasno prenehanje mandatov predsednika in članov uprave Petrola. Družba je pojasnila o tem objavila v sredo. Ponovila je, da je vzrok za predčasno prenehanje mandata predsednika in dveh članov uprave družbe v razhajanju glede izvajanja veljavne strategije družbe, podrobnejših pojasnil pa ni dala. Nadzorni svet Petrola se je pri tem skliceval na to, da je od nekdanje uprave prejel zgolj soglasje o razkritju sporazumov, pri čemer pa nekdanji člani uprave niso podali soglasja o hkratnem razkritju okoliščin, v katerih so bili sporazumi podpisani. Zastopnik nekdanje uprave Stojan Zdolšek to zanika in pravi, da so dovolili razkritje vsega.image
Rajko Stanković Foto Voranc Vogel

Predsednik društva malih delničarjev Slovenije Rajko Stanković odločitev SDH pozdravlja, saj meni, da je skupščina primeren organ, ki lahko presoja, ali je bil odhod uprave upravičen. Tudi Stanković meni, da delničarji v poplavi nasprotujočih si informacij niso dobili ustreznih pojasnil o predčasnem odhodu uprave.


Zamenjava nadzornikov?


Pri tem se seveda postavlja vprašanje, ali bo temu sledila tudi zamenjava nadzornikov Petrola, če ti delničarjev ne bodo prepričali s svojo odločitvijo za predčasni sporazumno prenehanje mandata dosedanjega vodstva? S tem bi se sicer moralo strinjati kar tri četrtine prisotnih delničarjev. Država je v Petrolu le tretjinski lastnik, zato bi bila v tem primeru jeziček na tehtnici družbe Darija Južne in slovaško-češka skupina J&T. Ta je s skoraj 13 odstotki največja posamična lastnica, ki si sicer že nekaj let neuspešno prizadeva, da bi v nadzornem svetu dobila svojega predstavnika.