Se je prodaja Elana zataknila?

Raznovrstnost proizvodnih programov Elana je težava pri prodaji družbe.
Objavljeno
12. september 2018 06.00
Posodobljeno
12. september 2018 11.03
Proizvodnja smuči v Elanu se povečuje. FOTO: Roman Šipić
Maja Grgič, Janez Tomažič
Maja Grgič, Janez Tomažič
Ljubljana – Prodaja Elana je zastala, je potrdilo več med seboj nepovezanih virov. »Prodajni postopek poteka skladno s terminskim načrtom, žal pa navedenega do konca prodajnega postopka ne moremo komentirati,« pravijo v Elanu. Najdlje v postopku prodaje je po naših informacijah hčerinsko podjetje Elan Inventa, po časovnem načrtu bi morala biti družba prodana konec avgusta.

Elan je v lasti sedanjih lastnikov pristal sredi leta 2015, ko so svoje deleže družbama Wiltan Enterprises Limited in Merrill Lynch International prodali paradržavni lastniki Elana, 14 milijonov evrov terjatev do njega pa tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Kupnina ni bila javno razkrita, so pa novi lastniki z danim posojilom družbi vrnili tudi 12 milijonov evrov nedovoljene državne pomoči, ki jo je leta 2008 dobila begunjska družba in zaradi česar ji je grozil celo stečaj.
 

Elan niso zgolj smuči


Čeprav je Elan najbolj znan po proizvodnji zimskih smuči, to ni njegova edina dejavnost. Poleg zimske ima družba še tri druge divizije – proizvodnjo plovil, divizijo vetrne energije in storitveno divizijo, kamor spada predvsem Elan Inventa, proizvajalec dvoranske športne opreme. Najmlajše je področje vetrne energije, kjer se begunjska družba ukvarja s prodajo ohišij, orodij za izdelavo vetrnih lopatic in izdelavo kalupov za ohišja, dela pa predvsem za Siemens. Lani je ta divizija ustvarila 20 milijonov evrov prihodkov. S prodajo smuči je begunjska družba ustvarila 31 milijonov evrov prihodkov in dosegla osemodstotni tržni delež, prodaja plovil pa jim je lani navrgla slabih 12 milijonov evrov.

image
Jeffrey Tirman FOTO: Roman Šipić/Delo


Glavni izvršni direktor Elana Jeffrey Tirman je po prevzemu funkcije dejal, da je bil Elan prej tako slabo upravljan, da so porabili devet mesecev, da so ugotovili, kje začeti. Elan je od leta 2015 čiste prihodke od prodaje povečal za skoraj 11 milijonov evrov oziroma lani na dobrih 82 milijonov. Po predlanskem pozitivnem poslovanju je lansko leto skupina sklenila z 1,6 milijona evrov čiste izgube, predvsem zaradi rasti stroškov blaga in materiala ter stroškov dela. Tirman je lansko poslovanje spomladi kljub temu ocenil za uspešno. Dejal je, da vse štiri divizije rastejo, lansko sezono proizvodnje smuči pa je ocenil za fantastično.
Na področju vetrne energije je bilo uspešno leto, težave so imeli na področju plovil, letos pa da pričakujejo dobro leto. Družba je za naložbe od leta 2015 namenila dobrih osem milijonov evrov, število zaposlenih pa povečala s 659 na 847. Družba je letos od Alpine odkupila tudi družbo v ZDA, ki je zdaj v lasti odvisne družbe Elan Canada.
 

Prodajo začeli konec aprila


V Delu smo poročali, da je prodajni postopek stekel konec aprila, prvotna ideja pa je bila prodaja podjetja v celoti (ciljni datum je bil postavljen konec leta) in posebej prodaja Elana Invente (Elan je 80-odstotni lastnik, manjšinski, 20-odstotni lastnik je Kad). Lastniki so kot svetovalca pri prodaji najeli nemško podjetje Freitag & Co. Elan, ki pa za celoto ni našel kupcev, zato so se odločili za prodajo po divizijah. Elan Inventa je dobro podjetje, ključni kapital družbe pa je pet ali šest zaposlenih, ki so sposobni izvajati inženirske projekte po vsem svetu.

Štiri divizije oziroma poslovna področja ima Elan.
Elan kot celota kupcem ni zanimiv.
Elan Inventa bi morala biti prodana do konca avgusta.

 

Med prodajo razrešili šefa Elana Invente


Svetovalec pri prodaji je vabilo k nakupu (teaser) poslal več potencialnim kupcem doma in v tujini. Ponudbe so oddali zgolj domači ponudniki Duol, Lesnina MG Oprema in podjetje Kovinc (je pomemben partner in podizvajalec). Prodajalec s ponudbami ni bil zadovoljen, zato je potencialne kupce pozval k ponovni oddaji ponudb, smo izvedeli. Viri blizu postopka menijo, da so finančna pričakovanja prodajalca zelo velika. Gradbeni cikel je blizu vrhunca, zagotovil, da bo družba uspešno pridobivala posle tudi v prihodnje, pa ni. Elan je med postopkom prodaje odpustil Miho Štera, dolgoletnega direktorja, hkrati pa je Elan Inventa izplačal dobiček. Poznavalci inženiringa predvidevajo, da se bo menjava direktorja poznala z zamikom, prihodnost podjetja in njegova vrednost (tako Elan kot upravljavca državnega deleža Kad) pa je odvisna od tega, ali bodo znali zadržati ključne kadre.