Še zadnji dan D za državo in NLB

Po proučitvi knjige naročil bo SDH danes razkril končno ceno in količino prodanih delnic, kotacija na borzi v sredo
Objavljeno
09. november 2018 06.00
Posodobljeno
09. november 2018 06.00
Kmalu bo znano, koliko delnic NLB bo prodanih in po kakšni ceni. FOTO Jože Suhadolnik
Miha Jenko
Miha Jenko
Ljubljana - Privatizacija NLB resnično vstopa v zadnje dejanje: glede na povpraševanje in - neuradno - polno knjigo naročil je zdaj že znano, da bo osnovni cilj dosežen, prodanih bo vsaj 50 odstotkov plus ena delnica banke. Edini neznanki, ki ju bo SDH predvidoma razkril danes dopoldne, ostajata končna cena za delnico in pa odstotek prodanih delnic, ki bodo iz državnih prešle v zasebne roke.

Po tem, ko se je končala prodaja za male vlagatelje (neuradno so nakupili delnice v vrednosti med 30 in 40 milijoni evrov) se je včeraj popoldne končalo tudi zbiranje naročil za institucionalne vlagatelje. Po predvideni proceduri naj bi nato finančni svetovalec Deutsche Bank še včeraj poslal celotno knjigo naročil na SDH, kjer se bodo nato morali odločiti, kakšna bo primerna cena (v predlaganem razponu med 51,5 in 66 evri za delnico). Od te odločitve upravlljavca državnega premoženja bo nato odvisno ali bo zdaj prodanih 50 odstotkov plus ena delnica ali pa celotna količina 75 odstotkov minus ena delnica banke.

Sodeč po včerajšnji objavi na portalu Bloomberg bi lahko po najnjižji ceni, 51,5 evra, zlahka prodali celoten tričetrtinski paket NLB. Po neuradnih podatkih je pri tej ceni povpraševanje dvakrat preseglo ponudbo, 15 milijonov, minus eno delnico banke. V tem primeru bi kupnina znašala dobrih 772 milijonov evrov.


Posledice morebitne nepopolne prodaje


SDH se zdaj lahko odloči, da glede na izkazano povpraševanje sprejme nekaj višjo ceno (v okviru omenjenega postavljenega razpona), ki pa bi še omogočala zapovedano prodajo vsaj 50 odstotkov plus ene delnice banke v letošnjem letu. A na drugi strani bi bila taka »nepopolna« prodaja (manjša od treh četrtin minus ene delnice), za samo banko slaba rešitev.

Pomenila bi tudi uveljavitev ali pa nadaljevanje nekaterih škodljivih omejevalnih ukrepov, ki jih narekuje evropska komisija. NLB bi v tem primeru morala prodati uspešno zavarovalnico NLB Vita, še vedno se ne bi smela ukvarjati z zdaj dobičkonosnim lizingom in faktoringom (prodajo terjatev), prav tako bi zanjo še veljala prepoved za prevzeme in čezmejne posle, ne bi smela preveč agresivno tržiti svojih produktov in storitev itd. Vse to bodo imeli v SDH na tehtnici, ko bodo sprejemali uvodoma omenjeni odločitvi.

Transakcija bo končana, ko bodo kupci nakazali denar državi. Institucionalni vlagatelji bodo to storili po alokaciji delnic prihodnji teden. Za prihodnjo sredo, 14. novembra, je sicer predvidena uradna kotacija delnic banke na ljubljanski in londonski borzi.


Kaj z morebitnimi neprodanimi delnicami?


Za morebitne neprodane delnice banke (v znesku med 75 odstotki minus eno delnico in prodano količino) je predvidena t. i. paketna prodaja preko borze. To pomeni, da ne bi ponovili zdajšnjega postopka prve javne ponudbe delnic (z novim prospektom, predstavitvami investotorjem itd.), pač pa bi lastnik, SDH, po preteku polletnega moratorija prek borze ponudil preostali sveženj delnic, predvidoma že vnaprej znanim kupcem.