Septembra manj kot 70.000 registriranih brezposelnih

Delodajalci so septembra zavodu za za zaposlovanje sporočili 13.726 prostih delovnih mest, stopnja registrirane brezposelnosti je nižja kot lani.
Fotografija: Breposelnih pri nas vse manj, povpraševanje po delavcih ostaja precejšnje. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Breposelnih pri nas vse manj, povpraševanje po delavcih ostaja precejšnje. FOTO: Matej Družnik/Delo

Ljubljana – Pozitivni trendi pri zaposlovanju se nadaljujejo: septembra se je registrirana brezposelnost še zniževala, konec meseca pa je bilo registriranih brezposelnih 69.834, kar je 2,4 odstotka manj kot avgusta in 5,3 odstotka manj kot septembra lani. Na novo se je v devetih mesecih prijavilo 4,1 odstotka manj brezposelnih kot lani, pri tem so najbolj upadle prijave iskalcev prve zaposlitve, več je bilo prijav presežnih delavcev, ugotavljajo na zavodu za zaposlovanje.

Stopnja registrirane brezposelnosti v državi je bila julija letos 7,4-odstotna in bila s tem za 0,6 odstotne točke nižja kot julija lani. Obstaja pa razlika med spoloma: pri moških je bilo registriranih brezposelnih 6,6 odstotka, pri ženskah pa 8,5 odstotka. Tudi precejšnje razlike med regijami se nadaljujejo: najvišjo, 11,8-odstotno stopnjo brezposelnosti so imeli v območni službi zavoda v Murski Soboti, najnižjo, 4,9-odstotno, pa v Kranju.


Povpraševanje po delavcih, čistilcih, profesorjih ...


Delodajalci so septembra zavodu sporočili 13.726 prostih delovnih mest, kar je 7,6 odstotka več kot avgusta letos in za dobrih pet odstotkov manj kot septembra lani. Največ povpraševanja je po delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih (686), čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih (584), na tretjem mestu pa so visokošolski učitelji in sodelavci na visokošolskih zavodih, za katere je bilo prejšnji mesec na voljo 577 prostih delovnih mest.

Komentarji: