Septembra rekordno število delovno aktivnih

Zaposlenih in samozaposlenih je bilo skupaj več kot 925.200, kar je največ v zgodovini meritev, ugotavljajo na statističnem uradu.
Fotografija: Slovenija zaznava rekordno število delovno aktivnih, najbolj raste število zaposlenih v gradbeništvu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Slovenija zaznava rekordno število delovno aktivnih, najbolj raste število zaposlenih v gradbeništvu. FOTO: Leon Vidic/Delo

Število delovno aktivnih oseb se je v primerjavi z avgustom zvišalo za 0,4 odstotka, na nekaj več kot 925.200. To je nova rekordna vrednost, odkar spremljamo registrske podatke o delovno aktivnem prebivalstvu v Sloveniji, ugotavljajo na državnem statističnem uradu (Surs).

Porasli sta obe komponenti delovno aktivnih: zaposlenih je bilo nekaj več kot 826.700 oziroma za 0,4 odstotka več, samozaposlenih pa približno 98.500 oziroma za 0,3 odstotka več. Število zaposlenih in samozaposlenih oseb je sicer na letni ravni najbolj zraslo v gradbeništvu.

Rast v več kot polovici dejavnosti

Z vidika regije delovnega mesta se je število delovno aktivnih na mesečni ravni povečalo v vseh, razen v obalno-kraški, kjer je upadlo za 0,1 odstotka (najbolj v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih). Najbolj se je dvignilo v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer za nekaj več kot 1200 ali za 0,4 odstotka, od tega najbolj v dejavnosti izobraževanje, kar je razumljivo glede na začetek šolskega leta.

Večje število delovno aktivnih oseb so zabeležili povečalo v 16 dejavnostih, zmanjšalo se je v treh, v eni, rudarstvu, pa se ni spremenilo. Rast je bila, kot je za ta mesec običajno, najizrazitejša v izobraževanju (za 2,1 odstotka, na nekaj več kot 77.500), najbolj pa je število upadlo v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 0,1 odstotka, na približno 34.400). Na letni ravni je bilo delovno aktivnih v izobraževanju več za 1,7 odstotka, v primerjavi z istim obdobjem pred desetimi leti pa za 18,8 odstotka.

V letni primerjavi je število delovno aktivnih najbolj zraslo v gradbeništvu (za približno 5400) in predelovalnih dejavnostih (za približno 4600). V štirih dejavnostih se je zmanjšalo, najbolj v dejavnosti kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo (za približno 800). 

Brezposelnost ostaja nizka, a oktobra se je padanje prekinilo 

Ob visokem številu delovno aktivnih je brezposelnost še naprej nizka. Se je pa padanje brezposelnosti oktobra prekinilo, saj se je na zavodu za zaposlovanje prijavilo večje število iskalcev prve zaposlitve. Ob koncu prejšnjega meseca je bilo v državi 52.991 registriranih brezposelnih oseb, kar je 1,8 odstotka več kot septembra in za dobro petino manj kot oktobra lani.

Preberite še:

Komentarji: