Sindikati in občina na nogah zaradi odpuščanj v Gorenju

ZSSS in Skei terjajo pojasnila glede napovedanih odpuščanj, v Hisense Gorenju pravijo, da je razlog velik padec naročil.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – »V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Sindikatu elektro in kovinske industrije (Skei) smo osupli in ogorčeni nad včerajšnjo novico o odpuščanju več kot 2000 delavcev v skupini Hisense Gorenje,« so se na dogajanje v velenjskem proizvajalcu bele tehnike odzvali v obeh sindikatih.



Opozorili so, da tako kot lansko leto, tik pred praznikom dela, 1. majem, vodstvo podjetja na mizo nosi načrte odpuščanja: »Številke so vsakič večje, odgovori pa vsakič slabši oziroma jih sploh več ni,« so bili kritični.

Gorenje je v okviru reorganizacije poslovnega dela že lani odslovilo 270 delavcev, letos pa v predvideni reorganizaciji proizvodnega dela in režijskih poslovnih služb še okoli 300 zaposlenih, zdaj se zaradi zmanjšanja naročil zaradi pandemije koronavirusa napovedujejo nova odpuščanja: kar tisoč ljudi naj bi delo izgubilo v Velenju.

Lidija Jerkič Foto Mavric Pivk
Lidija Jerkič Foto Mavric Pivk


»Zahtevamo, da se vodstvo podjetja nemudoma odzove z natančnimi pojasnili javnosti in delavcem, na podlagi katerih podatkov in projekcij je nastal zadnji program, kaj je posledica zgodovine poslovanja in kaj virusa, kakšni načini odpuščanja delavcev se predvidevajo in kje, kdaj bodo izpeljali dokončno reorganizacijo in postavili novo halo v Velenju in kako bodo poskrbeli za delavce, ki jih nameravajo odpustiti,« je sporočila predsednica obeh sindikatov Lidija Jerkič.


Velik padec naročil


V Hisense Gorenju pojasnjujejo, da so po razglasitvi pandemije COVID-19 že v marcu 2020 zaznali močan upad naročil gospodinjskih aparatov, naročila pa so upadla tudi aprila, in sicer kar za dve tretjini. »Po boljšem januarju in februarju, v primerjavi z lanskima, smo v prvem četrtletju 2020 tako zabeležili izgubo, veliko večino v marcu. Tudi v drugem četrtletju 2020 ne pričakujemo izboljšanja poslovnega rezultata, temveč za april in maj 2020 pričakujemo dodatno izgubo ter zaradi posledic pandemije koronavirusa in povsem spremenjenih okoliščin na trgih za več deset milijonov evrov slabši poslovni rezultat od prvotnih ocen za to obdobje, ki so predvidevale 1,1 milijona evrov dobička. Skupina Hisense je zato prisiljena za ohranitev poslovanja sprejeti vrsto kriznih ukrepov, med katerimi je tudi zmanjševanje števila zaposlenih v vseh podjetjih v skupini,« so sporočili. Kot je razumeti, naj bi v proizvodnem delu, torej Gorenju d.o.o., število zaposlenih znižali za okoli 700, v Hisense Gorenju Europe (HGE), kamor so z letošnjim letom prezaposlili storitvene delavce, pa za približno 300. Družba HGE tudi ni upravičena do uveljavljanja pomoči oziroma ukrepov države po interventnem zakonu, saj je začela poslovati šele v letošnjem letu.
 
»Pri tem si bodo vse družbe Skupine Hisense Europe prizadevale čim bolj zmanjšati število odpovedi z uporabo mehkih metod zmanjševanja števila zaposlenih, kar vključuje tudi dezinvestiranje družb netemeljnih dejavnosti, prenos dejavnosti na zunanjega izvajalca (outsourcing), sporazumne odhode, upokojevanje itd.,« zatrjujejo v velenjski družbi.

Skupina Hisense Europe skupaj zaposluje okoli 9000 delvcev, samo na velejnski lokaciji 4000. Pred dvema tednoma so po tritedenskem premoru ponovno zagnali del proizvodnje, 430 delavcev pa je še vedno na čakanju.


Občina je pripravljena tudi na proteste

 
Podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol je dejal, da bo tako odpuščanje v Gorenju povzročilo socialno bombo v Velenju: »Prav zaradi odpravljanja negativnih posledic koronavirusa je država sprejela ukrepe za pomoč gospodarstvu. In če te spodbude niso dovolj učinkovite za največjega slovenskega izvoznika, ki zaposluje več tisoč ljudi, se nam obeta propad gospodarstva na globalni ravni.« Dermol je dodal, da novi lastnik, družba Hisense, obljub lokalni skupnosti še ni izpolnil: »Če bodo do konca leta odpustili tisoč ljudi, to pomeni, da bi v Velenju, od kar je prišel novi kitajski lastnik, tu delo izgubilo že 1600 ljudi, kar je približno deset odstotkov delovnih mest, ki je v Velenju ustvarjenih in so se skozi leta ustvarjala s trdo roko. Pričakovali smo podatke, kdaj se bodo izpolnile tiste obljube, ki so bile dane v preteklosti. Od tega, da bodo okrepili razvoj, proizvodnjo, da bodo odpirali nova delovna mesta, da bo tukaj do konca leta stala tovarna. Praktično nobena od teh obljub ni rešena.«

Po podatkih velenjske območne službe zavoda za zaposlovanje, ki sicer iz Gorenja uradno še ni bila obveščena o odpuščanjih, je bilo na Uradu za delo Velenje prijavljenih 1978 brezposelnih, stopnja registrirane brezposelnosti je znašala februarja 9,2 odstotka in je v Velenju med višjimi v tej območni službi. Kot je dejala direktorica velenjske območne službe Nataša Detečnik, odpuščanje v katerem koli podjetju spreminja gospodarsko in socialno sliko okolja: »Gorenje je velik delodajalec, zelo pomemben tako v lokalnem kot tudi slovenskem prostoru. Večje kot je število odpuščenih, večje spremembe lahko pričakujemo tudi v prihodnje. Priložnosti za novo zaposlovanje pa bodo odvisne od gospodarskih razmer v širšem okolju.«

Velenjski podžupan se je včeraj že sestal s predstavniki zaposlenih. Dermol je dejal, da zaposleni podporo občine imajo, občina pa bo nastopila z vsemi, tudi drastičnimi ukrepi: »Lahko znova skličemo kakšno izredno sejo, tudi kakšen protestni shod, bodisi v naši organizaciji bodisi v sodelovanju s komerkoli drugim ni izključen. Pozval bi ministra za gospodarstvo in ministra za delo, da prideta v Velenje. To je pereča problematika, ki bo imela velike posledice, ne samo v Velenju, ampak tudi v Sloveniji in prav je, da skupaj sedemo za isto mizo in skušamo poiskati ustrezne rešitve.«

Komentarji: