Skladišča so polna nafte, težav ni

V Mednarodni agenciji za energijo (IEA) mirijo trg, dobave nafte, kot zagotavljajo, niso ogrožene.
Fotografija: Nafte na trgu ne bo zmanjkalo, pravijo v IEA. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Nafte na trgu ne bo zmanjkalo, pravijo v IEA. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana - Po sobotnih napadih na naftna črpališča v Savdski Arabiji in omejitvi proizvodnje nafte v tej državi, v IEA ugotavljajo, da je naftni trg dobro oskrbljen. IEA namreč ostaja v rednih stikih s Savdsko Arabijo in drugimi državami proizvajalkami nafte, prav tako pa z industrijo.

Manjko na trgu nafte zapolnjujejo z uskladiščenimi  zalogami. Članice IEA imajo na zalogi za nujne primere približno 1,55 milijarde sodov nafte, kar je dovolj za zapolnitev vse svetovne porabe za 15 dni. Te zaloge bi lahko države uporabile v izredni skupni akciji, kar bi bilo več kot dovolj za odpravo vseh motenj v dobavah kar precej časa, menijo v IEA.

Dodatno imajo članice IEA 2,9 milijarde sodov nafte v obliki industrijskih zalog, kar je dveletni količinski rekord in dovolj za mesec dni svetovne porabe nafte. Te zaloge vključujejo tudi 650 milijonov sodov nafte, ki so obvezne zaloge za primer izrednih razmer. Te zaloge bi lahko takoj prišle na trg, le države morajo zmanjšati zahteve za količine, ki jih morajo podjetja imeti za izredne razmere.


Varnost ni samoumevna


»Nedavni dogodki so opomnik, da varnost oskrbe z nafto ni samoumevna, tudi če so naftni trgi dobro oskrbljeni, in da je varnost dobav energije nujen temelj svetovnega gospodarstva,« pravi Fatih Birol, izvršni direktor IEA. Dodal je, da tudi zato IEA zelo resno obravnava tveganja za motnje v svetovnih dobavah nafte, naj te povzroči ekstremno vreme, denimo orkani, večje tehnične okvare ali geopolitične krize, in je vedno pripravljena na ukrepanje. IEA je namreč vzpostavila sistem kolektivnega odziva na nenadne motje v dobavah nafte.

Doslej so države trikrat skupinsko sprostile zaloge. Najprej se je to zgodilo med zalivsko vojno leta 1991, nato po orkanih Katrina in Rita, ki sta poškodovala naftne ploščadi v mehiškem zalivu leta 2005, tretjič pa zaradi vojne v Libiji leta 2011.

Preberite še:

Komentarji: