Slab začetek tedna na svetovnih borzah

Donald Trump napovedal nove carine na kitajsko blago.
Fotografija: Potem ko je Donald Trump napovedal nove carinske ukrepe proti Kitajski, bi lahko v vodo padla pogajanja o trgovinskem sporazumu, ki potekajo med ZDA in Kitajsko. FOTO: Jim Young/Reuters
Odpri galerijo
Potem ko je Donald Trump napovedal nove carinske ukrepe proti Kitajski, bi lahko v vodo padla pogajanja o trgovinskem sporazumu, ki potekajo med ZDA in Kitajsko. FOTO: Jim Young/Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal zvišanje carine na kitajske izdelke v skupni vrednosti izvoza okoli 200 milijard dolarjev. Carine naj bi se iz zdajšnjih deset odstotkov zvišale na 20 odstotkov. Poleg tega je napovedal pripravo carinskih ukrepov za še širši nabor izdelkov.

Po poročanju ameriških medijev Kitajska razmišlja, da bi odpovedala pogajanja o trgovinskem sporazumu, ki so napovedana za ta teden v Washingtonu.

Indeksi kitajskih borz so se ponoči znižali za pet odstotkov. Nekoliko bolje jo je odnesel le indeks hongkonške borze Hang Sens, ki je izgubil dobre tri odstotke. Več kot odstotek so ob odprtju zdrsnili tudi indeksi večjih evropskih borz. Nemški Dax izgublja več kot 1,5 odstotka. Najbolj, za sedem odstotkov so zdrsnile delnice kemičnega velikana BASF. Več kot tri odstotke nižje kot v petek so tudi delnice treh velikih proizvajalcev avtomobilov Volkswagen, BMW in Daimler. Družbo s podobnim padcem jim delajo še delnice jeklarja Thyssenkrupp in gumarskega podjetja Continental.

Za zdaj kaže, da bodo za okoli 1,5 odstotka zdrsnili tudi indeksi ameriških borz.

Komentarji: