Slabe novice iz Nemčije

Gospodarsko razpoloženje v Nemčiji s četrtim zaporednim poslabšanjem
Fotografija: Clemens Fuest, šef Ifa, Nemčiji in Evropi sporoča, da nemško gospodarstvo peša. Foto Reuters
Odpri galerijo
Clemens Fuest, šef Ifa, Nemčiji in Evropi sporoča, da nemško gospodarstvo peša. Foto Reuters

Razpoloženje v nemškem gospodarstvu se je poslabšalo četrti mesec zapored. Indeks, ki ga izračunava münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je na mesečni ravni znižal za eno točko, na 101 točko. Podjetja so manj zadovoljna s trenutnim stanjem, slabša so tudi pričakovanja glede prihodnjih razmer.

»Nemško gospodarstvo je pred bolj skromno praznično sezono,« je dejal predsednik Ifa Clemens Fuest.
Opazno se je poslabšalo razpoloženje med podjetji v predelovalnem in storitvenem sektorju. Na inštitutu so izpostavili, da so pričakovanja v predelovalnem sektorju prvič po maju 2016 zdrsnila v negativno območje, tako da so podjetja že navzdol popravila svoje načrte glede proizvodnje. Ocena trenutnih razmer se je prav tako malenkost poslabšala, a ostaja na razmeroma visoki ravni.


Nemški motor izgublja moč


Nekoliko manjše je bilo poslabšanje indeksa v sektorju trgovine na drobno, ki ga za zdaj še poganjata dobro stanje na trgu dela z visoko zaposlenostjo in ugoden dohodkovni položaj nemških gospodinjstev.
V gradbeništvu medtem indeks po padcu v novembru ostaja na enaki ravni. Tokratna objava je le še en dokaz, da nemški gospodarski motor v luči povečane negotovosti v svetu izgublja moč. V tretjem trimesečju se je BDP na četrtletni ravni celo nekoliko zmanjšal, napovedi za rast močno izvozno usmerjenega nemškega gospodarstva v tem in prihodnjem letu pa so se poslabšale.


Ifova napoved BDP


Nemško gospodarstvo se bo prihodnje leto ohladilo, ne bo pa zašlo v recesijo, pričakuje münchenski Ifo, vodilni nemški inštitut, ki je krepko, z 1,9 na 1,1 odstotka, znižal napoved nemške gospodarske rasti za 2019. To je manj kot letos (1,5 odstotka) in lani (2,2 odstotka). Za leto 2020 pa Ifo spet napoveduje rahlo zvišanje rasti v Nemčiji, na 1,6 odstotka, predvsem zaradi večjega števila delovnih dni v največjem evropskem gospodarstvu.
Nemški analitiki pričakujejo, da se bodo tudi leta 2019 nadaljevale negotovosti, povezane z razmerami v avtomobilski industriji, drugi dejavniki tveganja pa se nanašajo na brexit, razmere v Italiji in ameriško trgovinsko politiko.
Po oceni Ifa se bo stopnja inflacije v Nemčiji z letošnjih 1,9 odstotka prihodnje leto zvišala na 2,2 odstotka (in s tem presegla inflacijski cilj ECB), leta 2020 pa se bo predvidoma znižala na 1,8 odstotka.
Kljub nižji rasti bo Nemčija po oceni inštituta še naprej dosegala znaten proračunski presežek: prihodnje leto v višini 32,5 milijarde, leta 2020 pa 26,8 milijarde evrov.
Šibkejša gospodarska rast bo upočasnila tudi rast zaposlovanja, kljub temu pa v Ifu pričakujejo, da bo prihodnje leto število zaposlenih v Nemčiji preseglo 45 milijonov.
​Janez Tomažič, STA

Preberite še:

Komentarji: