Slovenija aprila s skoraj rekordnim trgovinskim primanjkljajem

Farmacevti napihnili aprilsko zunanjo trgovino Slovenije.

Objavljeno
07. junij 2019 11.45
Posodobljeno
07. junij 2019 13.30
FOTO: Blaž Samec/Delo
Slovenija je s tem imela aprila 278,2 milijona evrov primanjkljaja v trgovinski bilanci, kar je sicer za ta mesec precej običajno. Toda to je bil največji trgovinski primanjkljaj po decembru 2008.

Vrednost izvoza blaga iz Slovenije je v prvih štirih mesecih letos dosegla 11 milijard evrov, kar je desetino več kot lani. Vrednost uvoza blaga pa je v istem obdobju dosegla 11,2 milijarde evrov, kar je 14 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Aprilski primanjkljaj mednarodne trgovine je bil tako dovolj, da ima Slovenija negativen učinek tudi po štirih mesecih.

Zgolj aprila je izvoz Slovenije znašal 2,8 milijarde evrov in se je medletno povečal za 13 odstotkov. Hkrati se je uvoz povečal za 28 odstotkov in dosegel skoraj 3,1 milijarde evrov. Primerjava podatkov kaže, da je aprilski ekstrem posledica poslov z državami zunaj EU. Slovenija je aprila v nečlanice EU izvozila za dobro petino več izdelkov kot v istem mesecu lani, uvoz iz teh držav pa se je več kot podvojil.

Med trgovinskimi partnerji zunaj EU je bila aprila tako pri uvozu kot pri izvozu najpomembnejša Švica. Najpomembnejši artikel mednarodne menjave so bili farmacevtski izdelki. Po naši oceni bi lahko bil odklon bodisi posledica menjave izdelkov ali surovin skupine Novartis, del katere je tudi Lek. Mogoče je tudi, da je Slovenija obnovila del obveznih blagovnih rezerv farmacevtskih preparatov.

Izvoz v članice EU je v prvih štirih mesecih dosegel 8,46 milijarde evrov, kar je osem odstotkov več kot v istem lanskem obdobju. Tudi izvoz v članice EU je aprila dosegel pospešek z desetodstotno medletno rastjo. Uvoz iz članic EU pa se je povečal za pet odstotkov na 8,2 milijarde evrov. Skromnejša rast uvoza je po naši oceni posledica nižjih cen energentov v primerjavi z istim lanskim obdobjem.