Slovenija bi lahko blestela marsikje, a ji manjka vizije in strategije

Razpravljavci na zajtrku AmCham Slovenija iskali odgovore na domače in globalne izzive vse bolj nepredvidljivega mednarodnega okolja. 
Fotografija: Razpravljavci na AmChamovem poslovnem zajtrku»Globalni izzivi ― ima slovensko gospodarstvo odgovor nanje?« Z desne: Sandi Češko (Studio Moderna), Blaž Brodnjak (NLB), Nevenka Kržan (AmCham Slovenija), Mojmir Mrak (Ekonomska fakulteta) in moderator Jaka Repanšek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Razpravljavci na AmChamovem poslovnem zajtrku»Globalni izzivi ― ima slovensko gospodarstvo odgovor nanje?« Z desne: Sandi Češko (Studio Moderna), Blaž Brodnjak (NLB), Nevenka Kržan (AmCham Slovenija), Mojmir Mrak (Ekonomska fakulteta) in moderator Jaka Repanšek. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Imamo v Sloveniji odgovore za nove globalne izzive, kot so vse bolj nepredvidljivo mednarodno okolje in kriza multilateralizma, kibernetska varnost, nove disruptivne tehnologije in negativne posledice globalizacije, vključno z vzponom populizma, so se spraševali razpravljavci na dobro obiskanem poslovnem dogodku ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham Slovenija). 

Slovenija bi sicer lahko blestela marsikje (logistika, turizem, visoke tehnologije itd.), vendar pa zgledi uspešnih majhnih držav po svetu (Švica, Singapur itd.,) kažejo, da nam manjka predvsem vizije in strategije ter prioritet. Po mnenju Mojmirja Mraka z ekonomske fakultete bi morali kaj postoriti tudi pri pokojninski in zdravstveni reformi in ju med seboj povezati. 

Prvi mož NLB Blaž Brodnjak meni, da moramo biti kot majhna država z idealno lokacijo nadpovprečno ambiciozni, privabljati talente, ljudem dovoliti, da so lahko uspešni in jih motivirati, da ostanejo v Sloveniji. Zdaj ni tako, ljudem ne dovolimo, da so uspešni, je prepričan. A za spremembe bi morali spremeniti tudi volilni sistem, da bi dobili vlado z močnim mandatom.

Komentarji: