Slovenija lani z največjim padcem trgovine na drobno v EU

Decembra lani je bil obseg trgovine na drobno pri nas za 6,6 odstotka manjši kot leto prej, medtem ko se je v EU28 prodaja povečala za dva odstotka, kažejo podatki Eurostata.
Fotografija: TrgovinaNaDrobno
Odpri galerijo
TrgovinaNaDrobno

Ljubljana – V Sloveniji je lani decembra – v primerjavi z decembrom 2018 – obseg trgovine na drobno upadel za kar 6,6 odstotka, kar je daleč največ med članicami Unije, kažejo primerjalni podatki evropskega statističnega organa Eurostata. Obseg trgovine na drobno pri nas medletno upada že od konca lanskega septembra.

»Relativno velik padec decembrske prodaje v trgovini na drobno v Sloveniji je bil predvsem posledica slabše prodaje v trgovini z motornimi gorivi (-20,5 odstotka), ki ima v skupnem prihodku visok delež. Na visok padec prodaje v tej panogi je vplivala tudi visoka osnova, saj se je prodaja v zadnjem četrtletju 2018 medletno povišala kar za okoli tretjino,« so nam podatek pokomentirali na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

trgovina Foto Infografika Delo Infografika Delo
trgovina Foto Infografika Delo Infografika Delo


Nekoliko nižja kot pred letom je bila decembra sicer tudi prodaja živil in pijač (-2,2 odstotka), medtem ko je bila prodaja neživil višja za 3,7 odstotka, še izpostavljaju na Umarju in opozarjajo, da so podatki začasni in se lahko razlikujejo od končnih podatkov, ki bodo tudi bolj podrobni, objavljeni pa bodo konec februarja.

Po medletnem upadu prodaje v trgovini na drobno nam sledijo Slovaška (za 2,5 odstotka), Finska (1,6 odstotka), Luksemburg (0,5 odstotka) in Danska (upad za 0,1 odstotka). V vseh drugih članicah Unije se je prodaja na drobno medletno povečala: v celotnem evrskem območju je bila večja za 1,3, na ravni EU28 pa za dva odstotka. Največji porast trgovine na drobno so sicer medletno imeli v Romuniji (za 8,5 odstotka), na Madžarskem (za 6,1 odstotka) in na Malti (5,6 odstotka).

Na mesečni ravni, v primerjavi z lanskim novembrom, so sicer lanskega decembra največji upad v celotni trgovini na drobno imeli v Nemčiji (za 3,3 odstotka), sledita pa Slovenija (2,8 odstotka) in Finska (2,3 odstotka). 

Komentarji: