Slovenija na 14. mestu po stroških dela v Uniji

Povprečni urni stroški dela so pri nas lani znašali 18,1 evra, ali 2,7 odstotka več kot leto prej, kažejo podatki Eurostata. Najdražje je sicer delo na Danskem, najcenejše v Bolgariji. 
Fotografija: Slovenija je po stroških dela pod povprečjem Unije, a še vedno prva med novimi članicami. Foto Leon Vidic
Odpri galerijo
Slovenija je po stroških dela pod povprečjem Unije, a še vedno prva med novimi članicami. Foto Leon Vidic

Ljubljana - Povprečni urni stroški dela (vključujoč plače in socialne prispevke delodajalcev) so lani v Sloveniji znašali 18,1 evra, s čimer je bila naša država na 14. mestu v EU-28, izhaja podatkov evropskega statističnega organa Eurostata.

Na ravni Unije so sicer povprečni urni stroški dela znašali 27,4, v evrskem območju pa 30,6 evra - pri čemer so med državami precejšnje razlike. Podatki sicer zajemajo povprečne urne stroške dela v celotnem gospodarstvu v podjetjih z več kot desetimi zaposlenimi (brez kmetijstva in javne uprave).     

Infografika Delo
Infografika Delo


Najvišje urne stroške dela so tako lani zabeležili na Danskem (43,5 evra), sledijo pa Luksemburg (40,6), Belgija (39,7), Švedska (36,6) in Nizozemska (35,9 evra). Na dnu lestvice so Bolgarija (5,4 evra), Romunija (6,9), Litva (9,0), Madžarska (9,2) in Latvija z 9,3 evra.

V primerjavi z letom prej so pri nas stroški dela lani porasli za 2,7 odstotka, kar je enako povprečju Unije, sicer pa so se omenjeni stroški lani najbolj povečali v Latviji, na Češkem, v Romuniji in Litvi, povsod za več kot desetino.

Komentarji: