Slovenija po digitalni konkurenčnosti v spodnji polovici EU

Slovenija se po indeksu digitalnega gospodarstva in družbe s 50,9 točke uvršča na 16. mesto med 28 državami EU. Povprečje EU znaša 52,5 točke.

Objavljeno
11. junij 2019 16.15
Posodobljeno
11. junij 2019 16.21
Poročilo kaže, da je povezljivost v EU boljša, a še vedno nezadostna za hitro rastoče potrebe. Povpraševanje po hitrih in ultrahitrih širokopasovnih povezavah se bo v prihodnosti še povečalo, so sporočili s komisije. Foto Voranc Vogel/Delo
N. G.
N. G.
Evropska komisija je objavila rezultate indeksa digitalnega gospodarstva in družbe (DESI) za leto 2018, ki spremlja splošno uspešnost Evrope in napredek držav članic EU pri njihovi digitalni konkurenčnosti. 

Slovenija se po indeksu DESI s 50,9 točke uvršča na 16. mesto med 28 državami EU. Povprečje EU znaša 52,5 točke. Uspešnost je glede na lani (47,9) izboljšala zaradi napredka pri nekaterih kazalnikih DESI. Boljša je na področju povezljivosti in digitalnih javnih storitev. Napredek je storila tudi pri uporabi internetnih storitev in integraciji digitalnih tehnologij, vendar pri teh kazalnikih ni izboljšala svojega mesta na lestvici. Na isti ravni pa je ostala na področju človeškega kapitala, kjer je izgubila eno mesto.

Poročilo kaže, da je povezljivost v EU boljša, a še vedno nezadostna za hitro rastoče potrebe. Povpraševanje po hitrih in ultrahitrih širokopasovnih povezavah se bo v prihodnosti še povečalo, so sporočili s komisije.