Slovenskim podjetjem na razpolago 100 milijonov evrov svežega kapitala

SID banka in Evropski investicijski sklad zagnala Slovenski naložbeni program kapitalske rasti, njegova sredstva bodo upravljali KD Skladi in KF Finance.
Fotografija: V SID banki, ki jo vodi Sibil Svilan, bodo za podporo podjetjem namenili 50 milijonov evrov. Foto Roman Šipić
Odpri galerijo
V SID banki, ki jo vodi Sibil Svilan, bodo za podporo podjetjem namenili 50 milijonov evrov. Foto Roman Šipić

Ljubljana - SID banka, ki jo vodi Sibil Svilan, in Evropski investicijski sklad (EIF) sta vložila po 50 milijonov evrov v Slovenski naložbeni program kapitalske rasti (SEGIP), s katerim nameravata pospešiti lastniško financiranje v slovenska mala in srednje velika podjetja ter t. i. mid-cap podjetja, privabiti mednarodne naložbe zasebnega kapitala v Slovenijo in ter krepiti lokalne zmogljivosti s podporo upravljavcem skladov zasebnega kapitala, ki velik del naložb usmerjajo v slovenska podjetja.

SEGIP, skupaj težak 100 milijonov evrov, bo namenjen predvsem za kapitalsko podporo inovativnim, ambicioznim in hitro rastočim podjetjem, ki si obetajo rast tudi v prihodnje. Z njegovimi sredstvi bosta, po predhodnem postopku zaprtega razpisa s strani EIF, upravljala slovenska sklada zasebnega kapitala KF Finance in KD Skladi, k sodelovanju pa bodo vabljeni tudi drugi investitorji, kot so zavarovalnice in pokojninski skladi. V obeh skladih zagotavljajo, da že kmalu računajo na prve naložbe.

Luka Podlogar iz KD Skladov je razložil, da nameravajo denar iz sklada vložiti v osem do 12 podjetij, zanimajo pa jih predvsem  tri panoge: predelovalne dejavnosti, zdravstvene in informacijske tehnologije in znotraj njih podjetja z velikim potencialom v prihodnjo rast. Načrtujejo večinske in manjšinske vložke v podjetja v višini od dveh do sedmih milijonov evrov.

Podobno tudi KF Finance računajo na približno deset naložb, pomembno pa se jim zdi predvsem, da so uspešne, to je pomembno tudi za slovensko industrijo zasebnega kapitala, je povedal Tone Pekolj iz omenjenega sklada. Pri njih nameravajo iskati predvsem naložbe v večinske lastniške deleže v višini od dveh do desetih milijonov evrov.  




 

Komentarji: