Slovensko gradbeništvo med najhitreje rastočimi

Proizvodnja v gradbeništvu se je junija na mesečni ravni med državami EU najbolj zmanjšala v Sloveniji. Na letni ravni je Slovenija med državami z največjo rastjo.
Fotografija: Na fotografiji gradbišče na Parmovi ulici v Ljubljani. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Na fotografiji gradbišče na Parmovi ulici v Ljubljani. Foto Uroš Hočevar

Proizvodnja v gradbeništvu se je junija na mesečni ravni med državami EU, za katere so na voljo podatki, najbolj zmanjšala v Sloveniji, in sicer za 6,7 odstotka. Na letni ravni je Slovenija med državami z največjo rastjo.

Po prvih ocenah evropskega statističnega urada Eurostata je sezonsko prilagojena proizvodnja v gradbenem sektorju v območju evra junija v primerjavi z majem ostala nespremenjena, v celotni EU pa se je zmanjšala za 0,3 odstotka. Na letni ravni se je proizvodnja v gradbenem sektorju v območju evra povečala za en odstotek, v celotni EU pa za 0,6 odstotka, je sporočila evropska komisija.

Proizvodnja se je na mesečni ravni najbolj zmanjšala v Sloveniji v Romuniji (–2,8 odstotka) in na Portugalskem (–1,4 odstotka), najbolj pa se je povečala na Madžarskem (1,7 odstotka), v Franciji (1,2 odstotka) in na Češkem (odstotek).

Na letni ravni pa se je proizvodnja v gradbeništvu najbolj povečala v Romuniji (23,3 odstotka), na Madžarskem (20,2 odstotka) in v Sloveniji (5,5 odstotka).
 

Komentarji: