Slovensko gradbeništvo se krči

Vrednost opravljenih gradbenih del septembra je bila za 0,7 odstotka nižja kot avgusta in za 8,1 odstotka nižja kot septembra lani.
Fotografija: Gradbena aktivnost se je znižala predvsem zaradi manjšega obsega dela na stavbah; mesečni padec je znašal 5,9 odstotka, na letni ravni pa 12,9 odstotka. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Gradbena aktivnost se je znižala predvsem zaradi manjšega obsega dela na stavbah; mesečni padec je znašal 5,9 odstotka, na letni ravni pa 12,9 odstotka. FOTO: Leon Vidic/Delo

Slovensko gradbeništvo se krči. Od poletja je gradbena aktivnost nižja kot v istem obdobju lani, tak trend se nadaljuje tudi v jesen.

Gradbeništvo se je septembra skrčilo; vrednost opravljenih gradbenih del v tem mesecu je bila za 0,7 odstotka nižja kot avgusta in za 8,1 odstotka nižja kot septembra lani, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Gradbena aktivnost se je znižala predvsem zaradi manjšega obsega dela na stavbah; mesečni padec je znašal 5,9 odstotka, na letni ravni pa 12,9 odstotka. Na letni ravni je padec posledica končanja nekaterih večjih nestanovanjskih stavb, saj se je obseg del na tem segmentu znižal za petino.

Vrednost gradbenih del se na letni ravni od začetka poletja krči. Če pogledamo celotno leto, pa je gradbeništvo glede na lani še vedno raslo. Vrednost opravljenih gradbenih del v prvih devetih mesecih je namreč za 6,2 odstotka višja kot v istem obdobju lani. Vrednost teh del na stavbah je bila višja za 3,7 odstotka, na gradbenih inženirskih objektih pa za 7,2 odstotka.
 

Komentarji: