Solkanska tehnologija bo reševala življenja v Londonu

Naprave bodo nadzorovale rešilne obroče ob reki in zaznavala padce v reko.
Fotografija: Naprava bo razlikovala padec človeka v vodo od živali ali predmetov. Foto I-Tech
Odpri galerijo
Naprava bo razlikovala padec človeka v vodo od živali ali predmetov. Foto I-Tech

Solkansko podjetje Instrumentation Technologies je razvilo rešitev za nadzor nad varnostno opremo na mostovih in nad padci v vodo reke Temze v britanski prestolnici. V visokotehnološkem podjetju verjamejo, da bo primer mesta London postal trend za mesta po vsem svetu.

Rešitev Instrumentation Technologies je obenem zmagovalna rešitev letnega izziva Smart City, ki ga z namenom izboljšanja kakovosti življenja mestnih prebivalcev razpisuje ameriška korporacija Itron.

Naprava bo razlikovala padec človeka v vodo od živali ali predmetov. Foto I-Tech
Naprava bo razlikovala padec človeka v vodo od živali ali predmetov. Foto I-Tech


Mesto London je pred tekmovalce postavilo pred izziv z varnostjo ob Temzi, kjer da zaradi padca v vodo vsako leto umre več kot 20 ljudi. Prestolnica je iskala rešitev, ki bi omogočala nadzor nad varnostno opremo na mostovih in nad padci v vodo, s čimer bi skrajšali odzivni čas reševalnih služb.



V Instrumentation Technologies so razvili majhno napravo z baterijskim napajanjem, ki bo nadzorovala rešilne obroče ob reki. »Sistem je zasnovan tako, da zazna, kdaj je obroč vzet iz ohišja, in ob tem sproži alarm. Če je ohišje prazno več kot osem sekund, sistem pošlje sporočilo pristojnim organom prek Itronovega IoT omrežja,« so pojasnili.

Zmagovalna ekipa. Foto I-Tech
Zmagovalna ekipa. Foto I-Tech


Za rešitev druge težave so v podjetju uporabili svoje obstoječe »edge« naprave in inovativno, po meri narejeno senzoriko, ki zaznava padce v reko. »Sistem omogoča zaznavanje časa in kraja padca v reko in z napredno obdelavo podatkov omogoča razlikovanje med padcem osebe in drugih predmetov ali živali.«

V sodelovanju z Itronom bodo v Instrumentation Technologies tudi v prihodnje razvijali rešitve za druga mesta, napovedujejo, kar da solkanskemu podjetju omogoča širitev na popolnoma nove svetovne trge. Ameriško tehnološko podjetje je prisotno v več kot 100 državah po svetu.

Komentarji: