Srbi pričakujejo, da bo Slovenija naklonjena Kostićevim in Ljajićevim investicijam

Naklonjenost pričakujejo v zameno za minulo srbsko »reševanje Mercatorja«.

Objavljeno
14. februar 2019 13.43
Posodobljeno
14. februar 2019 13.58
Pričakovati je, da bo srbski minister za trgovino na sestanek pozval gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Ta si je ves čas prizadeval, da bi država Mercatorju zagotovila stabilno prihodnost. FOTO: Tadej Regent/Delo
Srbija se je svojimi organi in podjetniki odgovorno odzvala na krizo v Agrokorju, ki je med drugim vplivala tudi na Mercator-S, v Srbiji registrirano Mercatorjevo hčerinsko družbo. Ta je ena vodilnih maloprodajnih verig na tamkajšnjem trgu, saj združuje več kot 700 dobaviteljev in 21.000 izdelkov ter zaposluje 8000 ljudi.

image
Nin Miodrag Kostić, predsednik MK Groupa. FOTO: Aleksandar Dimitrijevic
Ker se je srbska država do Mercatorja korektno obnašala v obdobju največje krize Agrokorja, pričakujejo, da se bo tudi slovenska stran podobno obnašala do njihovih vlagateljev, je med sestankom dobaviteljev in Mercator-S poudaril prvi mož srbske gospodarske zbornice Marko Čadež, je poročal srbski Kurir.

Težave pri naložbah v Sloveniji imata dve družbi: MK Group, ki ga vodi srbski kralj sladkorja Miodrag Kostić, in Delta, ki jo vodi Miroslav Mišković, je pojasnil srbski minister za trgovino Rasim Ljajić.

Napovedal je, da se bo za pomoč obrnil na pristojnega ministra v Sloveniji, z željo, da bi se vsi omenjeni dobili na sestanku.Kostić je sicer na sestanku pohvalil poslovanje Mercatorjeve hčerinske družbe. Po njegovih besedah je družba Mercator-S popolnoma vredna zaupanja njegove banke AIK, saj vsa posojila pravočasno vrača. 

Vlada je danes odločila, da bo DUTB naložila zaseg portoroških hotelov. Neuradno je že slišati pripombe, zakaj se je vlada za takšen poseg odločila šele zdaj, vprašanje pa je tudi, kaj bodo rekli drugi upniki Istrabenz holdinga, saj ima DUTB le 94 odstotkov terjatev. Drugi upniki so še sklad York, NLB DBS in Gorenjska banka, kjer ima prevladujoč vpliv srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki bi utegnil temu zasegu nasprotovati. V MK Groupu so namreč za Delo pred kratkim potrdili, da jih nakup Istrabenzovih hotelov zanima.


Mercator-S, ki ima na območju Balkana več kot tisoč prodajaln, je v Mercatorjevi lasti, Mercator pa je lasti Agrokorja.