Srbski posli prihajajo

Po Hrvaški bo letos partnerica Mednarodnega obrtnega sejma v Celju Srbija
Fotografija: Z leve predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, veleposlanica Republike Srbije v Sloveniiji Zorana Vlatković in izvršni direktor Celjskega sejma Robert Otorepec. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Z leve predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, veleposlanica Republike Srbije v Sloveniiji Zorana Vlatković in izvršni direktor Celjskega sejma Robert Otorepec. FOTO: Brane Piano

Celje – Največji sejem v širši regiji, celjski Mednarodni obrtni sejem (MOS), bo v svoji že 51-ti izvedbi čez teden dni odprl celjsko sejmišče s 1400 razstavljavci iz več kot 30 držav. Zadnja leta družba Celjski sejem uspešno krmari med pričakovanji gospodarstva na eni in zanimanja potrošnikov na drugi strani.
 
Tudi letos, lani je bila to Hrvaška, prihaja na sejem kot njegova partnerica Srbija. Veleposlanica Republike Srbije v Sloveniji Zorana Vlatković pravi, da sta trga Srbije in Slovenije pomembni za obe državi in sodelovanje se dobro razvija. Lani je trgovinska izmenjava med njima preseglo milijardo evrov, Slovenija pa je za Srbijo kljub svoji majhnosti že deseto izvozno območje. Na MOS pričakuje krepitev in tkanje novih poslovnih stikov med poslovneži obeh držav. Slovenija je v Srbiji tudi pomembna investitorica. V 12 letih so slovenske naložbe v Srbiji znašale 1,1 milijarde evrov, v 1400 slovenskih podjetjih pa je zaposlenih 25.000 delavcev.
 
Stevan Nikčević s srbskega ministrstva za trgovino, turizem in telekomunikacije veliko možnosti povečanja menjave vidi še na področju energetike, prometa, informacijskih tehnologij, kmetijstva, varstva okolja, v gradbeništvu in turizmu.
 
Sicer pa se bo MOS med 11. in 16. septembrom spet predstavil z več tematskimi sklopi. Največji, skoraj na polovici razstavnih površin, bo namenjen gradnji in obnovi doma, drugi ponudbi opreme za počitnice in potovanja, tretji bo prodajni, najpomembnejši pa ostaja tehnični in obrtniški del sejma, kar je tudi njegova polstoletna tradicija. Predsednik Obrtno podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh celjski MOS postavlja na mesto drugega najpomembnejšega letnega dogodka zbornice. Na njem imajo njihovi člani vse možnosti za nove poslovne stike in trge, mladim pa bodo tudi letos predstavljali obrtne poklice. »Po lanski obnovitvi vajeništva jim bomo dajali informacije o tem, kako so ti poklici iskani in plačani, obenem pa imajo tudi po poklicni šoli vse možnosti za nadaljnje izobraževanje,« pravi Meh.
 
»Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, minister in vodje uradov, organov v sestavi ter naših agencij se bo prihodnji teden praktično preselilo na celjsko sejmišče. Na ministrstvu se zavedamo, da smo zato, da pomagamo reševati dileme in probleme,« pa stalno prisotnost napoveduje državna sekretarka na ministrstvu Eva Štravs Podlogar.
 
Izvršni direktor Celjskega sejma Robert Otorepec za letošnji MOS napoveduje predvsem dober pregled tržne ponudbe za dom in prosti čas za obiskovalce, obenem pa vsak dan z dogodki nabito spremljevalno dogajanje za poslovneže, podjetnike in obrtnike.

Komentarji: