Stanje v avtomobilski industriji vpliva na pretovor v Luki Koper

Prihodki so v tem času znašali dobrih 170 milijonov evrov, kar je tri odstotke več kot v enakem obdobju lani.
Fotografija: Zmanjšanje proizvodnje vozil delno vpliva tudi na pretovor kontejnerjev, saj se preko Kopra oskrbujejo proizvodni obrati v državah srednje Evrope. Foto Reuters
Odpri galerijo
Zmanjšanje proizvodnje vozil delno vpliva tudi na pretovor kontejnerjev, saj se preko Kopra oskrbujejo proizvodni obrati v državah srednje Evrope. Foto Reuters

Luka Koper je v prvih devetih mesecih leta pretovorila 503.653 avtomobilov, kar je 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Pretovor kontejnerjev je znašal 734.487 TEU, kar je odstotek manj kot lani.

Prihodki so v tem času znašali dobrih 170 milijonov evrov, kar je tri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Pretovor v tem obdobju je za 78 tisoč ton višji kot v enakem obdobju lani in znaša 17,7 milijona ton. Največji porast pretovora so v Luki Koper zabeležili pri blagovni skupini tekočih tovorov, ki so v primerjavi z enakim obdobjem lani zrasli za 19 odstotkov.
 
Nekoliko je porastel tudi pretovor vozil v primerjavi s prvim polletjem letošnjega leta, ko je bil pretovor za dve odstotni točki manjši. Izvoz avtomobilov v Turčijo je še vedno za približno 40 odstotkov nižji kot lani, vendar se je po drugi strani povečal uvoz v Turčiji proizvedenih vozil. Prav tako se je v zadnjih mesecih povečal izvoz vozil na Daljni vzhod, kar je pozitivno vplivalo na zmanjševanje razkoraka s pretovorom vozil v lanskem letu, pojasnjujejo v Luki Koper.
 
Stanje v avtomobilski industriji vpliva na pretovor drugih blagovnih skupin. Ker so avtomobilski proizvajalci v Evropi prilagodili proizvodnjo vozil manjši prodaji, se je zmanjšal uvoz pločevine za izdelavo avtomobilov. Prav tako se je zmanjšala proizvodnja jeklenih izdelkov v Evropi, kar se pozna pri izvozu teh izdelkov in pri pretovoru na terminalu za generalne tovore. Ta ukrep vpliva tudi na pretovor surovin za jeklarsko industrijo, se pravi na področju razsutih tovorov.

Zmanjšanje proizvodnje vozil delno vpliva tudi na pretovor kontejnerjev, saj se preko Kopra oskrbujejo proizvodni obrati v državah srednje Evrope.
 

Komentarji: