Poštarji stavkajo. V ponedeljek moten raznos časnikov

Moteni bodo tudi prenosi reklam in več kot 10 kilogramov težkih paketov, plačilne storitve.

Objavljeno
09. november 2019 14.25
Posodobljeno
09. november 2019 19.07
Poštarji so zelo nezadovoljni. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
A. I., J. T.
A. I., J. T.
Pošta Slovenije in Sindikat poštnih delavcev, ki je eden od dveh reprezentativnih sindikatov v Pošti Slovenije, v času pogajanj nista zbližala stališč glede stavkovnih zahtev, tako da bodo poštarji v ponedeljek stavkali. Stališč jim ni uspelo zbližati predvsem pri zahtevi po 10-odstotnem dvigu plač, ki za Pošto ni sprejemljiv. V Pošti delujeta dva sindikata, koliko pismonoš bo stavkalo, bo jasno na dan stavke.

Poslovodstvo Pošte Slovenije, ki ga vodi Boris Novak, je pojasnilo, kako bo stavka v ponedeljek potekala. Skladno z napovedjo sindikata se bo stavka začela v ponedeljek opolnoči v poštno-logističnih centrih in se bo nadaljevala vse do preklica. V času stavke bo pošta, kot je v izjavi povedala vodja pogajalcev s strani Pošte Karmen Lebe Grajf, v vseh enotah izvajala poštne storitve, ki so jih dolžni izvajati skladno z zakonom o poštnih storitvah in zakonom o stavki. Nov krog pogajanj je napovedan za naslednji teden. Točnega datuma še ni, zagotovo pa to še ne bo v ponedeljek.

»Dogovorili smo se, da bomo tudi v času stavke izvajali večji nabor storitev, kot to nalaga zakon,« je poudarila. Pošta Slovenije bo tako v vseh enotah izvajala prenos vseh vrst pisemskih pošiljk, prenos do 10 kilogramov težkih paketov, celoten prenos pošiljk v mednarodnem prometu in prenos vseh nujnih pošiljk. Moteni pa bodo prenosi reklam in več kot 10 kilogramov težkih paketov, časnikov, plačilne storitve in še nekatere druge storitve, kot je prodaja blaga, poroča STA.

V Pošti Slovenije, ki bo po zagotovilih Lebe Grajfove za fizične osebe in poslovno javnost vse podatke glede poteka poštnega prometa med stavko in glede motenj ažurno objavljala na svoji spletni strani, trenutno še ne vedo, koliko zaposlenih se bo pridružilo stavki. S temi podatki bodo razpolagali šele v ponedeljek, ko se bodo odprla poštna okenca.

image
Moteni pa bodo prenosi reklam in več kot 10 kilogramov težkih paketov, plačilne storitve in še nekatere druge storitve, kot je prodaja blaga. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Poslovodstvo pošte se je sicer po besedah generalnega direktorja Borisa Novaka v vseh krogih pogajanj odločalo o tem, ali zagotovijo stalnost zaposlitve vseh 6300 zaposlenih v skupini, upoštevajoč rezultate poslovanja, ali pa sledijo parcialnim interesom dela zaposlenih. »Odločitev je bila zagotoviti stalnost zaposlitve. To ne pomeni, da nismo podali konkretne ponudbe, kaj lahko zaposlenim ponudimo v letih 2019, 2020 in 2021,« je dejal.

Novak je poudaril, da so se s Sindikatom poštnih delavcev v pogajanjih sicer vsebinsko poenotili glede vseh stavkovnih zahtev, razen glede zahteve po 10-odstotnem zvišanju plač. Poslovodstvo je po njegovih besedah sindikatu danes predlagalo izplačilo poslovne uspešnosti za letos, kar je načrtovano že sicer v primeru bistvenega preseganja načrtovanih poslovnih rezultatov. »Ponujenih 1,5 milijona evrov sindikatu ni zadoščalo,« je izpostavil.

Nov krog pogajanj s sindikatom bo stekel prihodnji teden, točnega datuma še ni, zagotovo pa to še ne bo v ponedeljek.


Desetodstotni dvig plač bi po besedah Lebe Grajfove pomenil približno 12 milijonov evrov dodatnih stroškov letno. »Zahteva ne pove veliko, če je ne postavimo v kontekst ostalih okoliščin, v katerih poslujemo,« je poudarila. Spomnila je, da je poslovodstvo z obema reprezentativnima sindikatoma že februarja sklenilo zavezujoč dogovor, s katerim bi zagotovili tudi izboljšanje materialnih in socialnih pravic delavcev. »To vključuje tudi korekcijo plač, ki smo jo predlagali za leto 2021, ko bo začela veljati nova kolektivna pogodba,« je pojasnila.

Po Novakovih besedah so v pogajanjih s sindikatom vedno govorili o organizaciji in pogojih dela, nikoli pa, kot je poudaril, ni bilo zvišanje plač primarni pogoj. »Danes pa naenkrat govorimo o zvišanju plač kot o primarnem pogoju,« je dejal. Koliko bo zaradi stavke znašala poslovna škoda, Novak vnaprej ne more napovedati, saj ni jasno, v kolikšnem obsegu se bo stavka izvajala. »Verjamemo, da bo Pošta Slovenije ostala nacionalni poštni operater,« je še povedal prvi mož družbe.

image
Pošta Slovenije je z obema reprezentativnima sindikatoma poskušala zbližati stališča in skleniti sporazum, da stavke ne bi bilo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kot smo poročali včeraj, je v zadnjih štirih letih Pošta Slovenije zaprla 67 poslovalnic. Skupnost občin Slovenije zahteva ustanovitev sveta za policentrični razvoj. Zaradi optimizacije poštnega omrežja nihče od zaposlenih ni izgubil zaposlitve. Premestili so jih na druga delovna mesta, čim bliže njihovemu kraju.

A so poštarji zelo nezadovoljni, zato so za ponedeljek, 11. novembra, napovedali stavko. Pošta Slovenije je z obema reprezentativnima sindikatoma poskušala zbližati stališča in skleniti sporazum, da stavke ne bi bilo. Prepričani so, da je po osmih mesecih izvrševanja dveletnega dogovora o stavkovnih zahtevah napoved stavke neutemeljena. 

Poštarji so poleg dviga plač zahtevali dodatne zaposlitve, da bi s tem razbremenili delavce. Prav tako tudi pripravo ocene tveganja za posamezna delovna mesta in poslovalnice ter uvedbo krajšega referenčnega obdobja, v katerem bi se obračunale opravljene nadure, ki jih delavci nakopičijo zaradi preobilice dela. 

Nov krog pogajanj s sindikatom bo po poročanju STA stekel prihodnji teden, točnega datuma še ni, zagotovo pa to še ne bo v ponedeljek.